Datum objave: 17. Veljača 2018

KULTUROCID - Srušeno kino „Tesla“ – bagerima po duši i srcu Šibenika

Diana Ferić
Diana Ferić

Srušeno je kino „Tesla“. Nestalo je prvo pravo Šibensko kino. Izbrisan je s lica zemlje jedan od najvažnijih znakova šibenskog zavičajnog i nacionalnog identiteta. Pod ruševina je nestala stoljetna povijesti sedme umjetnosti u Šibeniku.

Oni koji poznaju Šibenik i koji barem približno znaju koliko je golem doprinos Šibenika filmskoj umjetnosti i filmskoj kulturi nisu vjerovali da je to moguće iako je bilo najavljivano. Na žalost nikakva upozorenja da je kino „Tesla“ važan i značajan spomenik kulture i uljudbe Šibenika štoviše jedan od onih ključnih koji su ga činili gradom i da ga zbog toga treba čuvati, nisu pomogla.

Sada je potpuno nevažno što je ta zgrada u kojoj 1921. godine Ivan Fulgosi – Đovo otvorio prvo pravo kino, mogla, trebala i morala biti hram sedme umjetnosti kojoj je Šibenik u nacionalnim razmjerima dao golemi doprinos bez kojeg je nezamisliva prošlost, sadašnjost i budućnost hrvatske kinematografije.

Rušenjem tog legendarnog kina Šibenik je izgubio dio svog identiteta i svoje baštine i odrekao se golemog dijela svog doprinosa hrvatskoj i europskoj kulturi i umjetnosti.

Potpuno je besmisleno sada nabrajati da najstariji film snimljen u Hrvatskoj prikazuje upravo Šibenik, da je Šibenčanka bila prva hrvatska filmska glumica, da je prvi Hrvat u Holywoodu bio Šibenčanin, da je prvu i jedini hrvatsku filmsku enciklopediju napisao Šibenčanin, da je Šibenčanin najplodniji autor filmske glazbe kojeg je Hrvatska ikada imala... da je Šibenik hrvatskoj sedmoj umjestnosti dao Špiru Guberinu, Ivu i Vinka Brešana, Antuna i Jugoslava Nalisa, Matu Relju, Leona Lučeva, Šimu Vikarija, Matu Gulina, Mladena Bjažića, Josipa Balina, Branka Matića, Milivoja Presečkog, Gorana Višnjića, Šimu Strikomana, Davora Šariać.... Vlak u snijegu, Vlak bez voznog reda, Princezu koralja, Hamleta u Mrduši Donjoj, Kako je počeo rat na mom otoku... Da je pravde, sluha, znanja i volje kino „Tesla“ bi bilo faksimilno obnovljeno i čuvanu u najmanju ruku kao zgrada kazališta pa čak i katedrala.

Adio kino „Tesla“, adio Šibeniče, adio pameti.... 

Tekst i slike: Stanko Ferić
 

Iz kategorije: Vijesti