Datum objave: 27. Siječanj 2018

Prvi dragovoljci Domovinskog rata u Šibeniku ne zaboravljaju obljetnicu svog osnivanja

Diana Ferić
Diana Ferić

Članovi Odbora prvih dragovoljaca Domovinskog rata za bivšu Općinu Šibenik položili su danas cvijeće i zapalili svijeće na Središnjem križu na gradskom groblju Kvanj u Šibeniku u spomen na sve poginule branitelje, a potom je u crkvi na Šubićevcu služena sveta misa.

 

Time je obilježena 27. godišnjicu početka naoružavanja prvih oko 800 dragovoljaca na šibenskom području, u vrijeme kada su počele prijetnje bivše JNA i kada je bilo jasno da je sigurnost Hrvatske upitna, vojska i policija je još uvijek bila pod kontrolom vlasti u Beogradu. Tada se u Beogradu održavalo Predsjedništvo SFRJ na kojem se raspravljalo o vojnom udaru na Hrvatsku i hapšenju Franje Tuđmana.

 

U Šibenik je u listopadu 1990- godine stiglo oko 540 pušaka iz Mađarske., a kasnije još tristotinjak. Tako je i prije Rujanske bitke u Šibeniku pod oružjem bilo oko 800 dragovoljaca koji su odigrali značajnu ulogu u obrani Šibenika.
U spomen na dolazak prvog naoružanja na šibensko područje prije dvije godine su u selu Mravnice kod Perkovića, gdje je prvim dragovoljcima podijeljeno 546 pušaka i 72.000 metaka, postavili i spomen ploču.
 

Iz kategorije: Vijesti