Datum objave: 19. Siječanj 2018

Zemlju će danas pogoditi solarni vjetar, ali većih problema ne bi trebalo biti

Diana Ferić
Diana Ferić

 Zemlju danas, 19. siječnja pogađa solarni vjetar koji će uzrokovati vizualni spektakl na vedrom noćnom nebu, kao i par zbunjenih pogleda među pticama selicama.

Danas će Zemlju zahvatiti prva ovogodišnja geomagnetska oluja. Što je ona, kako nastaje i trebamo li se zabrinuti? Evo najkraćeg mogućeg odgovora, piše tportal.

 

 

Kozmički fenomen

 

Svemirom pored vidljivih i opipljivih sila vladaju i one koje ne možemo opaziti. Elektromagnetska zračenja uzrokuju sve od atmosferskih efekata do radijacije koja brojne svjetove čini nepogodnima za život. Naše Sunce cijeli Sunčev sustav kupa u elektromagnetskim valovima te, kao i što mi imamo vremenske uvjete na Zemlji, može proći kroz nevremena koja utječu na sve planete koje ga okružuju.
Solarna oluja odnosno geomagnetska oluja je privremeno ometanje Zemljine magnetosfere. Oluju uzrokuju upravo te aktivnosti Sunca, a rezultat je najčešće udarni val i oblak magnetskog polja Sunčevog vjetra, zajedno sa Sunčevim bakljama i koronalnim izbacivanjem mase.
 

Moglo je biti i gore
Geomatnetska oluja nastupa tri dana nakon Sunčevih aktivnosti. Val energije u tom trenu udara Zemljinu atmosferu i magnetsko polje te uzrokuje niz različitih, uglavnon nepovoljnih, efekata. Američki centar za prognozu svemirskog vremena geomagnetske oluje razvrstava u pet različitih kategorija.
R1 je najslabija oluja može uzrokovati blage smetnje u električnoj mreži, donekle zasmetati radu satelita u orbiti te zbuniti životinje koje migriraju, poput ptica selica. Na najvišim razinama atmosfere bit će vidljiva aurora koju će, u slučaju da nas blagoslovi vedro nebo, biti vidljivo teleskopima.
Peta razina odnosno R5 kataklizmički je događaj koji uzrokuje kompletni gubitak kontrole nad električnim mrežama, s naglaskom na uništene transformatore. Sateliti za vrijeme oluje petog stupnja mogu biti nabijeni električnim nabojem te u nekim slučajevima potpuno prestati raditi.
Što se protočne strukture tiče, geomagnetska oluja može ju nabiti na nekoliko stotina ampera, dok visokofrekvencijske radio veze možemo slobodno zaboraviti s obzirom da ih oluja iz pogona može izbiti i na nekoliko dana. Aurora vidljiva na nebu će u tom slučaju, očekivano, biti puno izraženija te vidljiva golim okom.
 

Sve je u redu

 

Zemlju, na sreću, danas pogađa oluja prve kategorije, što znači da ćemo, u najgorem slučaju, naići na kratkotrajne probleme sa telekomunikacijom, dok će životinje osjetljive na elektromagnetsko zračenje, imati malih problema sa snalaženjem.
Ukratko, moglo je biti i gore.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3