Datum objave: 17. Siječanj 2018

Smjena u obiteljskoj medicini:Dr. Zlata Belak nakon 41 godinu umirovljena,zamijenila ju 27 - godišnja liječnica

Diana Ferić
Diana Ferić

Poznata šibenska liječnica obiteljske medicine, specijalistica opće medicine Zlata Belak otišla je od početka ove godine u mirovinu nakon 41 godinu radnog staža tijekom kojih je, sada već, liječila čak četiri generacije - od prabaka ili pradjedova do praunuka, a svojim je starim pacijentima bila i psihijatar i svećenik jer su joj otkrivali ono što valjda nisu ni članovima svoje obitelji. Na stranu to što je otišla kao da nije za sobom u šibenskom zdravstvu ostavila nikakav trag, ali ono što je uslijedilo otvorilo je neka pitanja koja bi morao riješiti novi, najavljeni Zakon o zdravstvenoj zaštiti kako bi netko na pravi način “naslijedio“ takve ambulante, a ne da nastanu, kao u ovom slučaju, za pacijente teški rezovi. Navodno se čak razmišljalo i o ukidanje te ambulante koja spada u Šibeniku u one s najvećim brojem pacijenata.

 

Dr. Belak umirovljena je preko noći, na iznenađenje mnogih od njih iako je imala uvjete za mirovinu. Naime, govorilo se o tomu da će joj, budući da nema dovoljno liječnika , biti omogućeno da radi još godinu dana. Njezina je dosadašnja ambulanta u crvenom neboderu bila sigurno ambulanta s najviše pacijenata – imala ih je čak 1 700, a veliki dio su ljudi od 50 i više godina koji su, jednostavno, na nju naviknuli. Njezinu ambulantu dobila je mlada, 27 – godišnja liječnica Marija Gulin i tu je za mnoge nastao šok. Najprije, nakon iskusne, prekaljene liječnice koja je godinama postala dio obitelji dolazi mlada, neiskusna liječnica gotovo iz studentskih klupa. Da stvar bude gora, mnogi za tu smjenu nisu znali, a smjena je podrazumijevala i to da je ukinut dotadašnji broj ambulante jer je glasio na dr. Belak i uveden novi za koji nitko nije znao pa su pacijenti bilo u još većem šoku.

 

To sigurno nije jedini takav primjer smjene liječničkih generacija u ambulantama primarne zdravstvene zaštite,a li je drastičan zbog duge prakse dr. Belak pa smo o tomu zatražili izjavu novinarima uvijek dostupnog i za razgovor spremnog Joška Jurića, ravnatelja Doma zdravlja.

 

„Znam da je mnogima to jedna nova situacija u kojoj se ne snalaze, ali nema nikakvog razloga za zabrinutost. Ambulanta dr. Belak, kao primjerice i dr. Cigić koja je također otišla u mirovinu, sada je prešla pod Dom zdravlja i liječnica koja ju je  dobila je naša zaposlenica“, ističe Jurić. Na našu primjedbu kako je neobično da tako veliku ambulantu sa starijom, bolesnom populacijom dobije mlada liječnica s malo iskustva on odgovara kako je to normalno i kako je riječ o vrlo kvalitetnoj i provjerenoj liječnici. „Mladi liječnici koji dobiju naše ambulante prije toga u takvim ambulantama stječu praksu i mi ih od prvog dana pratimo. U ovom slučaju mogu reći da je dr. Gulin odlična. Ona je u našim ambulantama radila oko sedam mjeseci i prošla je sve što liječnik mora prći i jamčim za nju“, ističe Jurić.

 

Poznato je da i u Šibeniku nedostaje liječnika pa tako ambulantu nedavno preminule doktorice, također u crvenom neboderu vodi liječnica koja svakog dana putuje iz Solina pa se postavlja pitanje zašto se iskusnim liječnicima, poput dr. Belak, ne dopusti da rade i duže, pogotovu zbog toga što prijedlog novog Zakona predviđa rad i do 70 godina. Joško Jurić ističe kako je točno da u Šibeniku rade liječnici iz drugih sredina, ali da su u ovom slučaju, i u još nekim sličnima morali liječnike poslati u mirovinu jer je na Zavodu za zapošljavanje bilo nekoliko nezaposlenih liječnika. „Dr. Zlati Belak smo već produžili godinu dana rada u ambulanti, ali to više nije bilo moguće jer moramo dati priliku mladim liječnicima koji su bili na birou. Pa nećemo valjda dopustiti da nam odu, ne samo izvan Šibenika, nego i izvan Hrvatske“, kaže Jurić.

 

Objasnio nam je da će uskoro biti otklonjen i problem s dosadašnjih brojem telefona te ambulante – on se vodio na d. Belak pa je trebalo vremena da se to odjavi i da ga Dom zdravlja preuzme.

 

Inače, aktualni ministar zdravstva Milan Kujundžić prepoznao je probleme u primarnoj zdravstvenoj zaštiti pa i ovakve vrste. Ističu kako će pacijenti dobiti bolju zdravstvenu skrb u ordinacijama obiteljskih liječnika jer će liječnika biti više, bit će motiviraniji za rad, a ordinacije bolje opremljene. Navodi kako će se u novom Zakonu o zdravstvenoj zaštiti zadržati sva dosadašnja prava na besplatnu zdravstvenu skrb, a liječnici će moći, za razliku od dosadašnjeg sustava, prilikom odlaska u mirovinu predati ordinacije drugom kolegi liječniku.

 

Novim Zakonom ispravlja se još jedna nepravda. Naime, dosad su se nakon odlaska liječnika koncesionara u mirovinu njihove ordinacije gasile, oprema propadala, a pacijenti ostajali nezbrinuti, dok će prema novom zakonu ordinacije zapošljavati mlade liječnike i uhodavati ih u posao prije svog odlaska u mirovinu, pacijenti će biti zbrinuti u istoj ordinaciji, oprema sačuvana kao i radno mjesto medicinske sestre. Da je tomu do sada bila tako, ovakvih pitanja kao u slučaju bivše ambulante dr. Zlate Belak ne bi bilo.
 

Iz kategorije: Vijesti