Datum objave: 17. Siječanj 2018

Ako je vjerovati Kazališnom vijeću HNK Šibenik sadašnja ravnateljica nezakonito je izabrana

Diana Ferić
Diana Ferić

Maja Trlaja, sada je i službeno potvrđeno, nezakonito je izabrana za ravnateljicu Šibenskog kazališta prije tri godine, ne svojom krivicom već zbog namjernog ili nehotičnog privida koji je nastao zbog toga što Statutarna odluka o izmjeni i dopunu Statuta HNK Šibenik nije usklađena s Odlukom o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju HNK Šibenik što nije napravljeno do danas. To je bitno jer su trebali biti poštivani drukčiji uvjeti za izbor ravnatelja Naime, prema neusklađenom aktu ravnatelj može biti netko s pet godina radnog, a prema Odluci Gradskog vijeća koja je usvojena u studenom 2011., za tadašnje koalicijske vlasti na čelu s SDP –om, ravnateljem može biti imenovana samo osoba koja ima pet godina iskustva u struci. Gradska uprava ne može tvrditi da za to nije znala. Upravni odjel za društvene djelatnosti i pravnu službu Grada Šibenika na to su od prvog dana upozoravao Sindikat Kazališta i neki zaposlenici pojedinačno,ali nitko nije reagirao osim što su ti koji su upozoravali došli u nemilost.

 

Da je taj propust, koji je krucijalan jer utječe na izbor ravnatelja, napravljen upozoreno je na nedavnoj konstituirajućoj sjednici Kazališnog vijeća u kojem su sada dvije pravnice, Anita Škugor Kodžoman koja je izabrana za predsjednicu i donedavna tajnica Grada Šibenika, sada ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Diana Dulibić.

 

Upravo je Diana Dulibić konstatirala da je na sceni ta neusklađenost a članovi novog Kazališnog vijeća zaključili su da će to biti izmijenjeno i da će se novi ravnatelj birati prema uvjetima koje propisuje Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju HNK Šibenik.

 

Teško je povjerovati da se tek sada utvrdila ta neusklađenost jer očito je da je Diana Dulibić za nju znala, a za nju su morali znati i Mirjana Žurić, pročelnica Ureda za društvene djelatnosti i njezin sadašnji nasljednik u Gradu Šibeniku Ante Galić koji je, honorarno, izradi pravne akte HNK Šibenik.

"Ma mi se nismo niti ćemo se osvrtati na ono što je bilo. Moj je stav da sve mora biti po zakonu. Zbog  toga smo proučili postojeće akte i utvrdili tu nesuklađenost. Mi ćemo se sada u skladu s tim ponašati, ali ni jednom rječju nismo spomenuli to što je bilo prije nas niti nas to zanima ", kaže Anita Škugor Kodžoman, predsjednica Kazališnog vijeća.

Dvoje predstavnika zaposlenika u Kazališnom vijeću – Jadranka Šestan Kostanić i Jakov Bilić izjavili su kako su taj previd napravili bivša ravnateljica Nera Gojanović Kljajić i tadašnje Kazališno vijeće no Nera Gojanović tvrdi da to nije točno.

„Mi samostalno, kao kazalište, donosimo samo Pravilnik o radu, o sistematizaciji radnih mjesta te unutarnje akte ,a te ključne akte donosi Gradsko vijeće“, kazala nam je.

 

Sadašnje službeno priznavanje tog propusta nakon što se njega upozorava već tri godine dovodi se u vezu sa skorašnjim izborom ravnatelja HNK Šibenik za što ovih dana istječe natječaj. Još se službeno ne zna tko sena njega javio, ali navodno su u igri i neki stranački, HDZ –vi kandidati izvan struke pa se sada takva mogućnost blokirana. Nakon što je Kazališno vijeće jasno kazalo da će se poštivati Zakon i odluke Gradskog vijeća u obzir dolaze, ako se ne javi netko izvan Šibenika iz struke, a to je teško vjerovati, ili sadašnja ravnateljima Maja Trlaja koja sada ispunjava i uvjet pet godina rada u struci ili pak glumac Jakov Bilić, zaposlenik HNK Šibenik, član Kazališnog vijeća i vijećnik HDZ –a u Gradskom vijeću Grada Šibenika koji se spominjao kao kandidat, ali je navodno to odbio, a sada se opet barata u kuloarima i s njegovim imenom.

Iz kategorije: Vijesti