Datum objave: 14. Siječanj 2018

Erika Popović, dugogodišnja aktivistica Udruge potrošača:Ne plaćajte uvećane račune za odvoz smeća

Diana Ferić
Diana Ferić

Retroaktivno povećanje cijene odvoza smeća za koje je građanima Čistoća Šibenik poslala račune ne morate platitin jer to što je napravljeno nije zakonito.Platite račune po dosadašnjem cjeniku, a temeljem navedenih odredbi iz Zakona o zaštiti potrošača (ZOZP) uputite prigovore Čistoći i Gradu (može e-mailom), a poslije gospodarskoj inspekciji, ističu u Udruzi potrošača u Šibeniku.

 

Njezina dugogodišnja aktivistica Erika Popović to potkrepljuje člancima Zakona koje prenosimo u cijelosti:
Zakon o zaštiti potrošača
JAVNE USLUGE KOJE SE PRUŽAJU POTROŠAČIMA
Članak 24.
(1) Javnim uslugama u smislu ovoga Zakona smatraju se:
11. prikupljanje miješanog i biorazgradivog komunalnog otpada.
(4) Trgovac mora potrošaču omogućiti upoznavanje unaprijed sa svojim općim uvjetima poslovanja te uvjetima korištenja javnih usluga i javno ih objaviti na svojim mrežnim stranicama.
(5) O svakoj promjeni uvjeta iz stavka 4. ovoga članka trgovac je dužan unaprijed pisanim putem obavijestiti potrošača.
Članak 25.
(2) Jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave koja odlučuje o pravima i obvezama potrošača javnih usluga dužna je osnovati savjetodavno tijelo u čijem sastavu mora biti i predstavnik udruge za zaštitu potrošača, ako djeluje na lokalnom području, te donositi odluke, nakon mišljenja savjetodavnog tijela, na transparentan, objektivan i nediskriminirajući način.
Poskupljenje nije sukladno ZOZP-u jer trgovac – Čistoća nije unaprijed s istim upoznala potrošače niti ih je pismeno obavijestila (čl. 24., st. 4. i 5. ZOZP-a) a Grad nije, barem nigdje nije objavljeno, pribavio mišljenje savjetodavnog tijela bez kojeg ne može donositi odluku o poskupljenju (čl. 25., st. 2. ZOZP-a) stoga poskupljenje nije zakonito, potrošači ga nisu dužni platiti.

Foto:Arhiva
 

Iz kategorije: Vijesti