Datum objave: 06. Siječanj 2018

MIRLOVIĆ POLJE: Dostojanstveni oproštaj od legendarnog Vuka sa Svilaje, Ivana Buzova Laćka

Diana Ferić
Diana Ferić

Ivan Buzov – Laćak, legendarni hrvatski branitelj i bojovnik iz Mirlović Polja, pripadnik slavne domobranske postrojbe „Vukovi sa Svilaje“ sahranjen je danas na na groblju u Kljacima, nakon što su se od njega posljednji puta oprostili njegova obitelj, prijatelji i suborci.

Ivan Buzov bio je jedan od najstarijih, ako ne i najstariji branitelj u Šibensko – kninskoj županiji, a u Domovinskom ratu iskazao se neviđenom hrabrošću junaštvom i smjelošću. Sam, naoružan tek trofejnom puškom „talijankom“ iz Drugog svjetskog rata punih mjesec dana u rujnu 1991. godine nakon pada Drniša i prodora neprijatelja prema Šibeniku, branio je obranio svoje selo Mirlović Polje na obroncima planine Svilaje.

Uspio je neprijatelja zaustaviti i natjerati ga de se brani iako su udružene snaga bivše JNA, srbijanskih četnika i paravojnih postrojbi pobunjenih Srba nadirale preko Petrova polja predvođene tenkovima. Zahvaljujući njemu i njegovoj odlučnosti nastala je legendarna domobranska postrojba „Vukovi sa Svilaje“, koju je još u ratu opjevao Siniša Vuco.

Domobranska postrojba „Vukovi sa Svilaje“ i Ivan Buzov Laćak postali su primjer kako se brani dom i Domovina te stekla ugled i slavu kao malo koja postrojba hrvatskih branitelja.

Ivan Buzov Laćak ispraćen je na posljednje počivalište dostojanstveno i gordo, a od njega se s tugom oprostio cijeli njegov zavičaj kojeg je neizmjerno zadužio.

 

Iz kategorije: Vijesti