Datum objave: 27. Prosinac 2017

Remek djelo Andrije Medulića vraćeno u Hrvatsku, Šibenik gluh, nijem i slijep

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik je ostao gluh, nijem i slijep na vijest da je pronađeno, otkupljeno i Hrvatskoj darovano do sada nepoznato remek djelo renesansnog slikara i grafičara Andrije Medulića (1510. / 1515. – 1563.) koji je živio i radio u Šibeniku, u Šibeniku je prema nekim izvorima i učio slikarstvo, a ima povijesnih indicija da se u Šibeniku i rodio.

Njegovu sliku “Bogorodica s djetetom” na aukciji u uglednoj aukcijskoj tvrtki Sotheby uočio je i kupio Dinko Podrug, psihijatru hrvatskog porijekla iz New Yorka. On je Medulićevu sliku uz golemo zanimanje hrvatske, ali i međunarodne javnosti izložio u zagrebačkom Muzeju za umjetnost i obrt.

Dolazak Medulićevog remek djela u Hrvatsku, ali i Europu jer je Andrija Medulić jedan od ključnih umjetnika u stvaranju europske civilizacije, dvostruko je vrijedan događaj. Prije svega Hrvatska kultura obogaćena je jednim iznimnim djelom koje se s nacionalnog gledišta doslovno može svrstati u kategoriju neprocjenjivih vrijednosti, a divljenje zaslužuje i gesta Dinka Podruga koji je prije 40 godina otišao iz Zagreba u SAD, ali nije zaboravio svoju Domovinu. Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek to je posebno naglasila prilikom predstavljanja Medulićeve „Bogorodice s djetetom“ u Muzeju za umjetnost i obrt.

Vijest o ovom epohalnom kulturnom događaju u Šibeniku je na žalost prošla bez odjek, a nema ni najava da bi Medulićeva „Bogorodica s djetetom“ mogla u biti izložena u Šibeniku. Za sada, koliko je poznato, nosioci šibenske kulture nisu iskazali takav interes pa je upitno hoće li se Medulićeva „Bogorodica“ ikada ukazati u gradu koji s ponosom ističe da je u njemu živio i radio, a možda je čak i rođen, Andrija Medulić jedan od najvažnijih europskih umjetnika koji su potekli iz Hrvatske čija se djela čuvaju najpoznatiji europski muzeji i galerije.
 

Iz kategorije: Vijesti