Datum objave: 20. Prosinac 2017

Vladajuća većina potvrdila:Diana Dulibić i Anita Škugor Kodžoman su ugledne djelatnice u kulturi

Diana Ferić
Diana Ferić

Očekivano, vladajuća stranka u Gradskom vijeću Grada Šibenika, HDZ, nije poslušala kritike da kod predlaganja troje članova Kazališnog vijeća HNK Šibenik Odbor za izbor imenovanja nije postupio u skladu sa Zakonom o kazalištima koji propisuje da oni moraju dolaziti iz reda uglednih umjetnika i radnika u kulturi pa je na današnjoj sjednici Gradskog vijeća prihvaćen prvotni prijedlog i u Kazališno vijeće su, u ime Gradskog vijeća, ušli Diana Dulibić, Anita Škugor Kodžoman i Marko Škugor.

Joško Šupe, predsjednik Kluba vijećnika SDP –a i Hrvatske stranke umirovljenika tražio je od gradskih čelnika  decidirani odgovor na pitanje jesu li sigurni da je u tomu ispoštovan Zakon o kazalištima ili je pak jedini kriterij bio stranačka pripadnost čemu je on sklon.

 

Šibenski gradonačelnik Željko Burić ustvrdio je kako je Zakon do kraja ispoštovan i kako je riječ upravo u uglednim građanima Šibenika. „ Diana Dulibić i Anita Škugor Kodžoman su ugledne građanke Šibenika. Jedna je, ako se ne varam, prije bila pročelnica Ureda za društvene djelatnosti, a Diana Dulibić je dugo bila tajnica Grada Šibenika“, objasnio.  Šupe je inzistirao na odgovoru na pitanje znači li to da je ugledni djelatnik u kulturi netko tko je pročelnik ili tajnik Grada te je ponovio da je očito da je  tu  stranačka pripadnost bila jedini kriterij.

Paško Rakić, zamjenik šibenskog gradonačelnika, zadužen za društvene djelatnosti priznao je da kriteriji za izbor članova kazališnih vijeća u Zakonu nisu jasni te je ustvrdio da će, kada se to  jasnije definira, moći i promijeniti svoju odluku. Jednako razmišlja i Jakov Bilić, šibenski glumac koji je, inače, izabran u to kazališno vijeće kao predstavnik zaposlenika Kazališta iz redova umjetnika.

„Zakon zaista nije dorečen i teško je procijeniti tko je kulturni djelatnik, tko su zaposlenici u kulturi ili što znači pojam ugledni kulturni djelatnik, ali mi cijenimo da će predloženi članovi pomoći u rješavanju pitanja vezanih za funkcioniranje šibenskog kazališta“, istaknuo je.

Na kraju je prijedlog prihvaćen glasovima HDZ –ove većine. Joško Šupe iz SDP-a je bio protiv, a ostali oporbeni vijećnici su bili suzdržani.

Iz kategorije: Vijesti