Datum objave: 15. Prosinac 2017

Otvorena izložba o šibenskoj gimnazije s do sada neviđenim dokumentima i fotografijama

Diana Ferić
Diana Ferić

Do sada u Šibeniku neviđeni dokumenti o gradnji i otvaranju zgrade šibenske gimnazije predstavljeni su na izložbi „Kamen na kamen“ posvećenoj 108. godišnjici šibenske gimnazije i 80 godina postojanja zgrade u kojoj ona i danas djeluje, koja je postavljena u galeriji sv. Krševana u Šibeniku. Organizirala ju je Udruga Disco gimnazija, a njezin predsjednik Darko Relja Ritmo uspio je svojim privatnim vezama dobiti te dokumente iz arhiva Srbije budući da je zgrada šibenske gimnazije izgrađena za vrijeme Kraljevine Jugoslavije. Kamen temeljac postavljen je 1935. godine,a otvorena je 1937. godine. Projektirao ju je splitski arhitekt Antom Barač. Prema pisanju tadašnjih novina, što se vidi i na izložbi bila je to tada jedna od najmodernijih zgrada ne u Dalmaciji nego na Balkanu. Ta je zgrada 2012. godine proglašena zaštićenim kulturnim dobrom.

 

„Tu našu zgradu zbog njezina izgleda i položaja na uzvisini zovu ljepoticom. Mi radimo dosta na njezinom očuvanju,a izradili smo poseban projekt za hortikulturno uređenje njezina okoliša. Problem nam je što tu zgradu koriste tri škole pa nemamo baš uvjeta za slobodne aktivnosti , no radimo na tomu da u toj zgradi bide samo gimnazija“, kazao je, otvarajući izložbu ravnatelj šibenske gimnazije mr.sc. Josip Paić.
„Drago nam je što smo uspjeli prikupiti i neku do sada nepoznatu građu o povijesti gimnazije. Nadam s eda će sada ovaj posao nastaviti povjesničari te da će se i službeno zatražiti sva dokumentacija is srbijanskih arhiva“, kazao je autor izložbe Darko Relja Ritmo.

Šteta što na otvaranju nije bilo više ljudi, pogotovu sadašnjih i bivših učenika te škole. Nije došao niti itko u ime Grada Šibenika.

 

Otvaranje je uveličala i uljepšala klapa Gimnazijalke koja je otpjevala dvije pjesme, uz ostalo i božićnu pjesmu Mariah Carey „All I want for Christmas Is You“,a svojim su prekrasnih glasovima i izvedbama oduševile prisutne.

Izložba se može razgledati do 29. prosinca.

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3