Datum objave: 01. Prosinac 2017

Zagreb - montaža je po ostvarenom prihodu treća među građevinskim firmama u Hrvatskoj

Diana Ferić
Diana Ferić

Tvrtka Zagreb – Montaža šibenskog poduzetnika Vlade Čovića koja se bavi i visokogradnjom na trećem je mjestu najuspješnijih hrvatskih tvrtki u tom sektoru iako se, kao i ostale veće građevinske tvrtke bori s problemima naplate obavljenih radova i visokom zaduženošću, prema istraživanju koje je proveo Ekonomski institut iz Zagreba. Zagreb- Montaža je lani ostvarila prihod od ko 452 milijuna kuna.

To je istraživanje, kako piše tportal, pokazalo da hrvatski građevinski sektor, iscrpljen dugotrajnom ekonomskom krizom, u posljednje vrijeme pokazuje znakove oporavka, a da manje tvrtke u tomu prednjače. To je osobito vidljivo tijekom ove godine značajnim povećanjem broja građevinskih dozvola i predviđenih vrijednosti radova. Međutim brojke su još uvijek daleko ispod onih iz predrecesijskih godina

 

Za razliku od niskogradnje, koja bilježi pozitivne trendove vidljive u rastu prihoda i profitabilnosti, u visokogradnji još uvijek prevladavaju slabosti.

 

Građevinare koji se bave gradnjom poslovnih i stambenih zgrada karakteriziraju izrazito niske profitne marže koje su u 2016. u odnosu na godinu ranije dodatno snižene, čemu je kumovao pad ukupnih prihoda za osam posto. S druge strane uspjeli su donekle smanjiti zaduženost i poboljšati likvidnost.
Među vodećim graditeljima u visokogradnji najbolje stoji križevački Radnik, koji je u 2016. ostvario 310 milijuna kuna prihoda i čistu dobit od 21,8 milijuna kuna. U odnosu na konkurenciju bilježi nekoliko puta višu bruto profitnu maržu (7,64 posto), a prednjači i po niskoj zaduženosti i zavidnoj likvidnosti.
Unatoč pozitivnim pomacima, građevinske tvrtke opterećene su brojnim problemima, od prezaduženosti do nedostatka radne snage. Zbog dugotrajne krize mnogi veliki građevinari (Dalekovod, Ingra, Projektgradnja, Hidroelektra) proteklih godina prošli su kroz mukotrpne postupke predstečajnih nagodbi, a neki su, poput Konstruktora i Viadukta, završili u stečaju.

 

Kada je riječ o financijskom stanju, građevinske kompanije najviše muči visoka zaduženost, zbog čega teško izvršavaju svoje financijske obveze. O tome svjedoči podatak da je na razini sektora čak 64 posto kredita djelomično naplativih ili potpuno nenaplativo, po čemu je građevinarstvo u najnepovoljnijem položaju među svim grupama korisnika kredita.

 

Zanimljivo je da građevinske kompanije puno zvučnijih imena poput Tehnike, Strabaga i Zagreb-Montaže bilježe znatno slabije poslovne rezultate. Druga po veličini prihoda, Tehnika ima problema s naplatom izvedenih radova, što utječe na vrlo slabu likvidnost.

 

Analitičari Ekonomskog instituta suzdržani su u pogledu oporavka građevinskog sektora. Ističu da rast aktivnosti u drugim sektorima potiče oporavak građevine, ali upozoravaju i na brojne ograničavajuće faktore, poput nedostatka velikih državno financiranih projekata, relativno pesimističnih očekivanja stanovništva i negativne demografske slike.
'Uz i dalje prisutne administrativne prepreke, učestalo mijenjanje zakona i propisa, velika fiskalna i parafiskalna davanja te neprovođenje strukturnih reformi s ciljem jačanja proizvodnje, teško je očekivati pokretanje snažnijeg investicijskog ciklusa na razini ukupnog gospodarstva, pa tako i u građevinarstvu', zaključuje se u analizi.
 

Iz kategorije: Vijesti