Datum objave: 30. Studeni 2017

Različiti pristupi izvještavanju o novim haških presudama i generalu Praljku:Objektivnost ili poticanje mita

Diana Ferić
Diana Ferić

Društvene mreže preplavljene su izjavama potpore Hrvatima koje je Haški sud jučer osudio za ratne zločine u BiH- a i slavljenu njihovog lika i djela, pogotovu Slobodana Praljka koji je, što je vjerojatno i znao kada je popio otrov u sudnici ne smatrajući se ratnim zločincem, postao heroj i žrtva Haškog tribunala kojeg mnogi razapinju na stup srama. Mnogi su zacrnili svoje fotografije na Facebook profilima u znak sućuti. U tom duhu su od jučer i izvješća gotovo svih hrvatskih medija,  posebno televizijskih kuća u kojima  se izbrisala granica između  novinarske profesionalnosti i nacionalne pripadnosti što danas kritizira Index. hr:

“Izvještavanje većine hrvatskih medija o suđenju hercegovačkoj šestorki te o samoubojstvu Slobodana Praljka u haškoj sudnici odvija se posve u skladu sa službenim nacionalističkim narativom o bezgrešnoj Hrvatskoj i u skladu sa stavovima vladajućih. Jučerašnji je dan donio nekoliko nevjerojatnih primjera, u kojima su se novinari i medijske kuće postavili kao glasnogovornici nacionalnog mita, a ne profesionalci koji donose kontekstualizirane činjenice, kritički propituju i daju prostor drugoj strani, piše Index. hr.


Reprezentativan je primjer Starešinino optuživanje Vesne Pusić kako je ona kriva što je Praljak osuđen (a time onda i što je počinio samoubojstvo). Pusić se naročito zamjera što je 2001. izjavila da je ''HDZ-ova vlast u Bosni i Hercegovini vodila agresivni rat'', što se onda falsificira u jednostavniju formulaciju da je ''Hrvatska izvršila agresiju na BiH''. Ta Starešinina izjavu se onda iskoristila u Dnevniku 3 HTV-a, koji je uređivao mister Siniša Kovačić, da se još jednom prozove Pusić kao onu koju ''dio javnosti optužuje'' da je ona kriva zbog Praljkove presude. HTV dakle prvo pozove Starešinu da ona namjesti nišan na Vesnu Pusić, a onda kasnije Kovačić ispaljuje medijski hitac pozivajući se na ''dio javnosti''. Znakovito je da je iste večeri Pusić kao izdajnicu u svojom emisiji prozvao i osuđeni diler koji kurve plaća kokainom Velimir Bujanec. Dakle, HTV i Bujica su na istoj liniji.

Još problematičniji je primjer pozivanje Ive Lučića u središnji Dnevnik, u kojemu ga se predstavlja kao uglednog povjesničara. On tamo povišenim tonom drži lekcije Hrvatskoj i glorificira osuđene ratne zločince ("Haški sud je farsa, a hrvatska politika nema samopoštovanja."), a HTV ne spominje da je dotični bio visokopozicionirani vojni obavještajac u tzv. Herceg-Bosni i general HVO-a. Lučić dakle nije neki neovisni analitičar, nego izravni sudionik zbivanja te mu je u osobnom interesu da se suprotstavi kriminalizaciji vodstva tzv. Herceg-Bosne, jer je u njemu i sam sudjelovao. Još zabavnije, Lučić je rat u BiH dočekao na visokoj poziciji u Službi državne bezbjednosti (SDB) u Mostaru, te ga dio ekstremne desnice, poput Josipa Jurčevića, optužuje da je udbaš.


HTV u svojem programu u temi o hercegovačkoj šestorki forsira čovjeka koji se 1994. deklarirao kao ''praktički Velikohrvat'' (ironično, baš u skladu s udruženim zločinačkim pothvatom iz haške optužnice) i koji je bio šef obavještajne službe u HVO-u, a predstavljaju ga kao neovisnog i cijenjenog povjesničara. Naime, nakon središnjeg Dnevnika, Lučić je bio gost i u Otvorenom - a Mislav Togonal je još i preuzeo njegovu kvalifakaciju Haškog suda kao farse - u kojem je nabrušeno prozivao bivšeg predsjednika Stipu Mesića.

I tu, nažalost, nije kraj HTV-ovih nebuloza u izvještavanju oko presude hercegovačkoj šestorki. Novinar Branimir Farkaš je tako izjavio da je ''sud osnovan radi žrtava u svojoj zadnjoj presudi uzeo vlastitu žrtvu'', onda su krenule lamentacije o tome zašto se presuda izricala 29.11., pa je onda počeo braniti Franju Tuđmana i manje-više ponavljati tvrdnje premijera Andreja Plenkovića s popodnevne pressice kao da je to i njegov stav.

Nova TV kao komentatora pozvala osumnjičenog za ratne zločine

Na histrionsko izvještavanje Ivane Petrović - inače obiteljski povezane s osuđenim ratnim zločincem Tihomirom Oreškovićem - s Nove TV hrvatska je javnost odavno navikla, no sinoć se i ona nadmašila. Petrović je konstatirala da je ''presuda šestorci sarkazam pravde na međunarodnom sudu u 21. stoljeću'', a onda je još i skandalozno izjavila sljedeće: ''Destabilizacija Hrvata (u BiH, op.a.) uvijek destabilizira Hrvatsku, jer se pitam, ako to tako nastavi, tko će nam čuvati ovaj uski dio granice od Splita do Prevlake. Prema ovoj presudi, vjerojatno mudžahedini povratnici iz Sirije.''

Nova TV je u studio pozvala i generala HV-a i HVO-a Zlatana Miju Jelića, koji je Haški sud napao kao ''udruženu zločinačku organizaciju'' koja ''falsificira povijest'' te da ''za zločine nad hrvatskim narodom u BiH nitko nije odgovarao, da su muslimani počinili na stotine masovnih zločina". Ono što su na Novoj TV pak zaboravili spomenuti jest da je Jelić u Hrvatskoj u bijegu od pravosuđa BiH, jer je - optužen za ratne zločine. Ponovimo, Nova TV je kao komentatora presuđenim ratnim zločincima iz hercegovačke šestorke dovela osumnjičenog za ratne zločine.

Lansiranje teze da su Praljka ubili, iako su svi vidjeli da se ubio sam

Ovaj bi tekst bio predug kada bi se detaljno navodili primjeri jednostranog i navijačkog izvještavanja većine hrvatskih mainstream medija o presudi hercegovačkoj šestorki, u kojima se šestorku prikazuje kao heroje, sustavno zanemaruju zločini za koje su osuđeni i njihove žrtve, dok se istovremeno te zločine želi natovariti na leđa svim Hrvatima i RH. Vrijedi spomenuti i da je Večernji list objavio komentar bizarnog naslova ''Ubili su Praljka, ali ne i hrvatsku želju za slobodom'', u kojemu se inzistira da ne vjerujemo vlastitim očima i tome da je Praljak uživo tijekom televizijskog prijenosa počinio samoubojstvo, nego da prihvatimo novi mitski narativ o tome da je ubijen. Drugi je tek konstatirao da je Praljak počinio ''harakiri za Hrvatsku''.

Čini se da bi zborsko pjevanje hrvatskih medija o ''heroju Praljku'' i "divnim" osuđenim ratnim zločincima iz hercegovačke šestorke bilo unisono da ne postoji Index i još šačica neovisnih medija, koji nisu podlegli nacionalističkoj histeriji i trude se razumno i profesionalno obrađivati ovu aktualnu i izazovnu temu, piše Index.
 

Iz kategorije: Vijesti