Datum objave: 24. Studeni 2017

Stečaj "Rivijere":Sljedećeg tjedna odluke o prodaji hotela Krka i bungalova na Jadriji

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon Skupštine vjerovnika "Rivijere", koja će se održati na Trgovačkom sudu  u Zadru u utorak, 28. studenoga, očekuje se da će biti jasnija sudbina mnogih nekretnina nekad ugledne šibenske hotelsko-ugostiteljske tvrtke, prenosimo iz Slobodne Dalmacije.


"Rivijera" je potonula u stečaj u siječnju opterećena dugom od 41 milijun kuna. Osim po visini duga, sigurno spada među hrvatske rekordere i kada je u pitanju broj dana u blokadi. Neprekidna blokada računa tvrtke trajala je nevjerojatnih 446 dana.

 

Na Skupštini će, prema riječima odvjetnika Ivice Matasa, stečajnog upravitelja "Rivijere", biti riječi i o prodaji hotela "Krka" po početnoj cijeni od 20 milijuna i 650 tisuća kuna, sukladno procjeni Vlade Vukelje, stalnog sudskog vještaka. Kako je tvrtka "Mobilia", koja se zanimala za zakup hotela, u međuvremenu postala većinski vjerovnik "Rivijere", otkupivši potraživanje dotadašnjeg najvećeg vjerovnika – švicarske tvrtke "NLB Interfinanz" od gotovo 3,5 milijuna švicarskih franaka, moguće je, kaže Matas, da će "Mobilia" i kupiti "Krku". Za sada je, na osnovi zaloga, stekla razlučno pravo nad hotelskom zgradom i pripadajućim dvorištem.

 

Ne ide, međutim, u stečajnom postupku sve glatko kako se čini. Prepoznatljiva zgrada nekad reprezentativnoga gradskog hotela na rivi, a sada oronuli kompleks, u koji desetljećima nije uložena ni kuna, još uvijek nije predana u posjed stečajnom upravitelju. Unatoč raskidu ugovora o zakupu, hotel "Jadran" odbija izići iz posjeda. Dapače, Nataša Ban, direktorica "Jadrana", bivša zakonska zastupnica "Rivijere", i po cijenu kazne od 7500 kuna koju joj je odredio Trgovački sud zbog ignoriranja naloga suda i opstruiranja stečaja, Matasu mjesecima odbija dostaviti cjelokupnu dokumentaciju "Rivijere".

 

– Vrijeme prolazi, a meni se na taj način onemogućuje ekspeditivno vođenje stečajnog postupka. Takvo ponašanje samo je kupovanje vremena bez mogućnosti da Uprava "Jadrana" uspije u bilo kakvoj nakani. Namjera mi je hotel "Krka" do prodaje iznajmiti "Mobiliji" za 10 tisuća kuna mjesečno, to prije što je ta tvrtka spremna poduzeti daljnje pravne korake za ulazak u prostor. No, preduvjet je da prijedlog odobri Skupština vjerovnika – izričit je stečajni upravitelj.

I

 

majući na umu da će glas novog najvećeg vjerovnika "Rivijere" biti odlučujući i u glasovanju o prodaji hotela "Krka", baš kao i njegovu zakupu, teško je pretpostaviti bilo kakav drugi scenarij osim da će "Mobilia" vrlo skoro useliti u "Krku", bilo kao zakupnik, bilo kao vlasnik.

 

Valja dodati i to da će Skupština vjerovnika na dnevnom redu imati i prodaju bungalova na Jadriji, koja posebno intrigira šibensku javnost. Za razliku od "Krke", ponajmanje je u pitanju njihova vrijednost. Te su derutne pokretnine koje se desetljećima nalaze na pomorskom dobru bez potrebne koncesije, a za koje se ispostavilo da su "Rivijerino" vlasništvo, zorni pokazatelj zakonske nedorečenosti, apsurdne pravne situacije i nemoći lokalne samouprave da se pozabavi uređenjem vlastita prostora.

 

Komunalno redarstvo grada Šibenika izdalo je "Rivijeri" još prije dvije godine rješenje o uklanjanju bungalova budući da takve "građevine" nisu u suglasju s prostornoplanskom regulativom. "Rivijera" je uzvratila žalbom Županiji koja ju je morala prihvatiti imajući na umu da je riječ o pomorskom dobru na kojemu se ne propisuje nadležnost komunalnog redarstva. Zbog osporene nadležnosti Grad se obratio Upravnom sudu koji se priklonio Županiji. Ispostavilo se u konačnici da za postupanje oko bungalova nisu nadležni ni Grad, ni Županija, nego – Lučka kapetanija, odnosno Ministarstvo pomorstva.

Dok su se tako, "po vertikali", osporavale "vjerodajnice" za postupanje na pomorskom dobru, korisnici bungalova registrirali su udrugu "Bungalovi-Jadrija". Stečajnom upravitelju "Rivijere" izrazili su spremnost da ih otkupe po simboličnoj cijeni, uz priznavanje ulaganja. Kako bi, u tom slučaju, članovi Udruge preuzeli rizik, pa tako i troškove uklanjanja bungalova s Jadrije, Matasu se prijedlog učinio prihvatljivim.

Rješenje koje na Jadriji ne uključuje trošenje novca iz stečajne mase "Rivijere" njemu je, kaže, zanimljivo. Zato je, zaključuje, i predložio prodaju bungalova uz upozorenje potencijalnim kupcima da se radi o pokretninama koje nemaju ugovor o koncesiji, a nalaze se na pomorskom dobru. Ishod Skupštine vjerovnika "Rivijere" bit će to zanimljiviji jer se Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku usprotivilo prodaji bungalova "dok su na pomorskom dobru". Pitanje je samo koliko će glas ŽDO-a koji u stečajnom postupku zastupa državu biti od značenja među vjerovnicima što od "Rivijere" potražuju mnogo više od (državnih) 2,7 milijuna kuna.
 

Iz kategorije: Vijesti