Datum objave: 10. Studeni 2017

Zašto Klarin ne podržava to što na njegovo mjesto u Saboru dolazi dr.sc Marija Alfirev?

Diana Ferić
Diana Ferić

Vodičanku Dr. sc. Mariju Alfirev izabrao je SDP za zamjenicu Ivana Klarina u Saboru i u toku je procedura njezinog imenovanja saborskom zastupnicom. Čekalo se više od dva mjeseca da vodstvo SDP –a odluči tko će „naslijediti“ Klarina u Saboru, a u igri je bilo više imena iz 9. Izborne jedinice. Bez obzira na to što saborski zastupnici ne promiču isključivo interese sredine iz koje dolaze već opće, nacionalne interese uvijek je za neku lokalnu sredinu dobro da u Saboru ima što više svojih ljudi.

 

Zbog toga se krajnje neprimjerenom i nelogičnom čini reakcija Ivana Klarina na izbor njegove kolegice Marije Alfirev jer za očekivati je bilo da će podržati upravo kandidata sa svog područja, iz svoje županijske organizacije. Suprotno tome na svom Facebook portalu tim je povodom napisao:

 

„Nakon više od 2 mjeseca, koliko je stranci trebalo da pronađe zamjenu za moj mandat u parlamentu i raznih poluinformacija koje u posljednje vrijeme medijima kruže oko mog imena, moram kazati sljedeće: da kao bivši koordinator ove izborne jedinice smatram da je bilo puno zaslužnijih pojedinaca kojima je trebala pripasti navedena dužnost i koji su puno više dali za SDP. Međutim, to je samo i isključivo moje mišljenje (nadam se da na njega još imam pravo). U trenutku odlaska iz parlamenta naveo sam određene razloge zbog kojih sam otišao i tu se ništa nije i neće promijeniti. Moj povratak u parlament može se dogoditi jedino u slučaju prestanka obnašanja dužnosti načelnika, a vjerujem da to neće biti tako skoro“.

 

Zbog čega smatra da njegova kolegica Marija Alfirev nije zaslužila dobiti tu funkciju nije obrazložio niti zbog čega su i toku su ti drugi koji su to zaslužili. Nije odgovorio ni na naš upit u vezi s tim iako je na Facebooku jako aktivan pa nije moguće da ga nije vidio.

 

A tko je Marija Alfirev, nova saborska zastupnica iz Šibensko – kninske županije¬?

 

Marija Alfirev je doktorica znanosti iz područja edukacijsko-rehabilitacijskih znanosti. Već dugi niz godina aktivna je u civilnom sektoru i jedna je od prvih osoba koje su deinstitucionalizaciju osoba s intelektualnim teškoćama provele iz teorije u praksu. Marija godinama vodi Centar za socijalnu inkluziju Šibenik, u okviru kojega uspješno provodi projekte stanovanja u zajednici za osobe s intelektualnim teškoćama i invaliditetom. Među prvima je koji su uspjeli u Hrvatskoj organizirati pravo socijalno poduzetništvo u projektu Plavi neboder, za koji su osigurana i sredstva iz fondova Europske unije. Projekt zapošljava osobe s intelektualnim teškoćama i vrlo inovativno i kreativno stvara nove poduzetničke mogućnosti, između ostaloga i proizvodnjom autohtonih suvenira ili originalnih modnih kreacija. Njezini projekti pokazuju da se može biti uspješan, poduzetan, a istodobno i skroman i ujedno promicati uvijek prave društvene vrijednosti . Dugogodišnja je članica SDP-a. Bila je njihova vijećnica u Gradskom vijeću Grada Vodica i kandidatkinja za gradonačelnicu na izborima 2013. godina. Jedno vrijeme je bila i ravnateljica Doma za stare i nemoćne u Tisnom i otišla je zbog nekih nesređenih odnosa i problema pa se tu vjerojatno zamjerila načelniku Klarinu, dovoljno da je proglasi nedovoljno kvalitetnom za saborsku funkciju jer prije toga je, upravo dok je on bio predsjednik ŽO SDP –a bila i vijećnica, i kandidatkinja za gradonačelnicu Vodica.

 

U svakom slučaju, ono što stoji iza Marije Alfirev koja ima i znanstvenu karijeru i uspjehe u praksi vezano za nju zapravo je u pozitivnom smislu izdvaja od velikog broja saborskih zastupnika. Kada bi za građane kao saborska zastupnica napravila samo djelić onoga što je napravila za osobe s teškoćama u razvoju u svojoj dosadašnjoj karijeri to bi bilo više nego dovoljno.
 

Iz kategorije: Vijesti