Datum objave: 18. Listopad 2017

Opća komisija za ribarstvo ograničila ribolov u Jabučkoj kotlini do 2020. godine

Diana Ferić
Diana Ferić

Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) na zasjedanju u Budvi, u Crnoj Gori, prihvatila je prijedlog EU za ograničavanje ribolova u Jabučkoj kotlini, u međunarodnim vodama središnjeg Jadrana između Hrvatske i Italije, priopćila je u srijedu nevladina organizacija MedReAct, doznaje Hina od hrvatske suradnice organizacije Pinije Poljaković.

"Ova odluka o uspostavi područja ograničenog ribolova (FRA) stupa na snagu četiri mjeseca nakon njenog usvajanja i odnosi se na razdoblje do kraja 2020. godine kada će se ponovno razmatrati situacija u Jabučkoj kotlini," rekla je za Hinu suradnica MedReActa za Hrvatsku, Poljaković.

Dodaje kako je odluka usvojena u utorak na 41. zasjedanju Opće komisije za ribarstvo na Mediteranu koje se ovaj tjedan održava u Budvi.

Prijedlog EU, temeljen na radu MedReAct-a i Projekta za obnovu Jadrana, obuhvaća tri ribolovna područja u Jabučkoj kotlini, od kojih je jedan zatvoren za svaki oblik ribolova prirodne ribe (koćarenje, postavljanje parangala, mreže), a na ostala dva će se ribolov znatno ograničiti, navodi se u priopćenju.

„Odluka kojom će Opća komisija za ribarstvo na Mediteranu (GFCM) zaštititi Jabučku kotlinu prekretnica je koja pokazuje da se napredak može postići čak i na područjima čija je eksploatacija jako uzrokovana ribarstvom.

Čestitamo Općoj komisiji za ribarstvo na Mediteranu, Europskoj uniji i svim onim znanstvenicima koji su dugo radili na oporavku ovog područja i Jadranskog mora“, rekla je Domitilla Senni iz MedReAct-a.

Kako bi se zaštitio Jadran stvoren je međunarodni savez pod nazivom Projekt za obnovu Jadrana (Adriatic Recovery Project), koji ujedinjuje organizacije za zaštitu okoliša i istraživačke organizacije sa ciljem očuvanja osjetljivih morskih ekosustava Mediterana i staništa neophodnih za jadranske riblje vrste.

Projektom koordinira MedReAct (Mediterranean Recovery Action) - nevladina organizacija koja se bavi obnovom morskih ekosustava Mediterana - u suradnji s nevladinim organizacijama Legambienteom, Marevivom, sveučilištem Stanford i Politehničkim sveučilištem talijanske pokrajine Marche.

 

Iz kategorije: Vijesti