Datum objave: 14. Listopad 2017

Šibenska meteo udruga:Skandalozno je što DHMZ želi zabraniti rad svih meteo udruga

Diana Ferić
Diana Ferić


Novi prijedlog zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji je izradio Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ), a kojim bi se mogao zabraniti rad meteorološkim udrugama, zgrozio mnoge hrvatske meteo udruge, među kojima je i lokalna udruga Šibenik meteo iz koje su u znak protesta preko slike svog profila na Facebooku stavili crnu traku.


Udruga Šibenik Meteo kao i ostale meteo udruge u RH duboko su razočarane DHMZ-ovim prijedlogom zakona o meteorološkoj i hidrološkoj djelatnosti koji je upućen u e-savjetovanje, napisali su na svojoj internetskoj stranici.

Prema tom prijedlogu DHMZ nastoji kriminalizirati rad meteo udruga i uspostaviti apsolutni monopol u publikaciji meteoroloških podataka što je u današnje vrijeme gotovo nezamislivo i čime nas se diskriminira. Udruge koje već primaju potporu od kolega iz Europe i javnosti odlučile su se zajednički boriti protiv ovog zakona pa će nakon što dobiju pravna mišljenja u narednim danima izdati priopćenje i poduzeti sve da se nađe kompromisno rješenje.

Udruga Šibenik Meteo postoji od 2012 godine, diljem županije imamo postavljene automatske meteorološke postaje i panoramske kamere, sonde za mjerenje temperature mora, detektore grmljavinske aktivnosti, seizmički senzor i smatramo da je naša udruga znatno pridonijela meteorološkoj informiranosti ljudi i promociji naše županije.

Umjesto putem napretka i suradnje s civilnim organizacijama kao što je slučaj u razvijenim zemljama zapadnog svijeta i što je obaveza državnih institucija ide se na zabrane koje ne mogu donijeti ništa dobrog.

FOTO:Šibenik meteo

 

 

Iz kategorije: Vijesti