Datum objave: 13. Listopad 2017

Uz oslobađajuću presudu Horvatinčiću:Index.hr podsjeća da je Horvatinčić prije tvrdio da je bio priseban!

Diana Ferić
Diana Ferić

Tomislav Horvatinčić pao je u nesvijest i nije bio ubrojiv, pa zato nije kriv za smrt talijanskog para - tako bi u prijevodu zvučala presuda koju je danas na Općinskom sudu u Šibeniku donijela sutkinja Maja Šupe, predsjednica istog sudskog vijeća koje je Horvatinčića u studenom 2015. godine proglasilo krivim i osudilo na 20 mjeseci zatvora, uvjetno na tri godine, piše Index.hr.

U obrazloženju presude, sutkinja Šupe navela je kako se "nije sa sigurnošću utvrdila neizravna namjera, a sud je donio oslobađajuću presudu imajući u vidu iskaz Horvatinčića i svjedoka te vještačenja kako pomorskih tako i medicinskih vještaka".

Maja Šupe kazala je i kako "nije na siguran i nedvojben način utvrđeno da je Horvatinčić napravio ono što mu se stavlja na teret i oslobođen je optužbe."

Sud je, laičkim rječnikom rečeno, povjerovao Horvatinčićevoj obrani koja je tvrdila da je poduzetnik u trenutku sudara s jedrilicom na kojoj je plovio talijanski par, bio u stanju tzv. sinkope, odnosno stanju bez svijesti, zbog čega nije bio ubrojiv.


Horvatinčić je 2011. tvrdio da je bio priseban

Međutim, u priopćenju koje je medijima, pa i Indexu poslao Tomislav Horvatinčić 16. kolovoza 2011. godine, on jasno navodi kako je "pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala".

U tom priopćenju Horvatinčić je napisao i sljedeće: "Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara".

Dakle, Horvatinčić 2011. nije spominjao sinkopu ili nesvijest, a upravo to stanje danas ga je oslobodilo krivnje na šibenskom sudu.

Ovom prilikom podsjećamo na Horvatinčićevo priopćenje iz 2011., koje prenosimo u cijelosti.

"Ovim putem mogu potvrditi kako sam na žalost s brodom Santa Marina kojim sam upravljao danas prijepodne sudjelovao u teškoj pomorskoj nesreći s ljudskim žrtvama. Na moju veliku žalost, upravljački sustav broda je otkazao iz kojeg razloga u trenutku nesreće nisam njime mogao normalno upravljati i skrenuti sa smjera koji je vodio prema drugom plovilu.

Uvidjevši da upravljački sustav ne funkcionira, svim sam snagama pokušao osobe s jedrilice upozoriti da ne kontroliram brod i da nemam mogućnosti spriječiti opasnost koja je nastala. Na žalost, moji pokušaji nisu pomogli u sprječavanju ovog tragičnog sudara. Svjestan odgovornosti prema žrtvama ove tragične nesreće, u ovoj situaciji proživljavam vrlo teške trenutke i molim Vas za razumijevanje.

Dostupan javnosti kao i uvijek, molim Vas da razumijete kako sam zbog ovog tragičnog događaja u velikom šoku i kako ću Vam se sa svim informacijama obratiti čim budem u mogućnosti.

Unaprijed hvala na razumijevanju".
 

Iz kategorije: Vijesti