Datum objave: 05. Listopad 2017

Stiže 2,7 europskih milijuna za tvrđavu svetog Nikole,u Vladi danas potpisan Ugovor

Diana Ferić
Diana Ferić

Potpisan je danas u Vladi RH Ugovor kojim iz EU fondova za izradu projektne dokumentacije za tvrđavu svetog Nikole stiže bespovratnih 2,6 milijuna kuna. Ta je tvrđava endavno uvrštena na na popis UNSECO-ve zaštićene baštine !

U prostorijama Vlade danas su Ugovor potpisale ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac i Anita Babačić Ajduk, ravnateljica Javne ustanove Priroda Šibensko - kninske županije koja je današnji dan nazvala novom stranicom u povijesti tvrđave svetog Nikole.

Dodijeljena sredstva bit će utrošena na izradu projektne dokumentacije neophodne za rekonstrukciju i sanacije Tvrđave, uređenje unutrašnjosti te pristupne infrastrukture . Cilj je što prije Tvrđavu učiniti sigurnom i dostupnom posjetiteljima, a velika je stvar što se tvrđavi neće dodavati nikakvi novi sadržaji. Bit će izrađen i detaljni Plana upravljanja.

 

- Tvrđava svetog Nikole, baš kao i cjelokupno zaštićeno područje Kanal – luka u Šibeniku jedan je od najistaknutijih simbola nedovoljno iskorištenih razvojnih potencijala našeg kraja. Njezinu obnovu, zaštitu i održivo korištenje sanjaju sve generacije Šibenčana. Određeni pomaci napravljeni su kroz projekt Turističke valorizacija Kanala svetog Ante, ali sama tvrđava i dalje je stajala nezaštićena i neiskorištena. Današnjim potpisivanjem ugovora mogu slobodno reći da je pokrenut kotač obnove koji se više ne može zaustaviti. Istina, put do cjelovite obnove bit će jako dug i zahtjevan i trebat će još dosta vremena i sredstava. Kako se tvrđava nalazi u zaštićenom području prirode, te je uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske baštine, svaka aktivnost provodit će se uz strogi nadzor konzervatora i biologa, uz prethodna istraživanja i odobrenja „, istaknula je Anita Babačić Ajduk koja nikada ne zaboravi napomenuti i da je to rezultat timskog rada.

Zahvaljujući projektu koji je potaknula JU Priroda Šibensko – kninske županije ta se bastionska utvrda, izgrađena i 16. stoljeću prvi put temeljito istražuje pa stručnjaci dolaze i do sada nepoznatih spoznaja o njenom nastavku i „životu“ kroz  provijest.
 

Iz kategorije: Vijesti