Datum objave: 03. Listopad 2017

Udruga slijepih svoj projekt "Tvoja ruka vodi me" predstavila i na Infopunktu kod Kazališta

Diana Ferić
Diana Ferić

Udruga slijepih i slabovidnih osoba Šibensko - kninske županje  danas je ispred šibenskog kazališta postavila infopunkt kako bi izravno upoznali građane s onim što rade i problemima s kojima se susreću. Prolaznicima su dijelili letke s porukom „Tvoja ruka vodi me“ no baš i nije bilo puno onih koji su se sa zanimanjem zaustavljali.

„ Građani ipak sada reagiraju drukčije nego prije, recimo, 10 godina kada su izbjegavali slijepe ljude, ne zato što ih ne vole nego zato što nisu znali kako im pomoći. Mislim i da je za to dijelom zaslužna i naša udruga jer naš cilj nije samo pomoći slijepim i slabovidnim osobama nego i komunicirati s građanima i približiti im naše probleme“, ističe Darko Juras, tajnik Udruge.

Inače, takav način komuniciranja s građanima im je i obveza po projektu zapošljavanja videćeg pratitelja za koji sud obili novac iz Europskog socijalnog fonda što se pokazalo odličnim rješenjem.

„Budući da naši članovi nisu na tu novu instituciju navikli u početku smo se pribojavali hoće li to prihvatiti. No sumnje su brzo nestale tako da danas imamo veliku potražnju za njima. Imamo ih dvojicu jer smo jednog zaposlili prije dvije godine za što je novac osiguralo Ministarstvo socijalne skrbi. Sada moramo utvrđivati prioritete jer ako nekomu pratitelj treba za odlazak u bolnicu, a drugomu za odlazak na tržištu naravno da prednost ima vođenje u bolnicu. Slijepi i slabovidni ljudi su prije za sve što im je trebalo morali tražiti pomoć obitelji ili prijatelja, a sada im se s videćim pratiteljima život ipak lakši“, ističe Juras.

Iz kategorije: Vijesti