Datum objave: 28. Rujan 2017

Dan Grada Šibenika:Uručene nagrade i priznanja ovogodišnjim laureatima,Siniši Škarici Nagrada za životno djelo

Diana Ferić
Diana Ferić

"Nagrade koje se dobiju obično stoje u vitrinama naših tinela, a onoj koju vam dodjeli rodni grad mjesto je u srcu" , iskreno je danas kazao Siniša Škarica primajući Nagradu Grada Šibenika za životnoj djelo na svečanoj sjednici Gradskog vijeća. Dobio ju je za izniman doprinos razvoju hrvatske glazbene industrije i glazbene umjetnosti grada Šibenika i Hrvatske. „ Kada sam jučer odlazio iz Zagreba u Šibenik moj dragi prijatelj Željko Ivanjek mi je kazao da sam sada kada sam osvojio srce svoga grada osvojio svijet. I ja se danas ovdje zaista osjećam kao da sam na vrhu svijeta“, izjavio je Škarica.
Nagrade Grada dobili su Branko Viljac, Ivica Tucak, Ivica Poljičak i Opća bolnica Šibenik.

 

Plaketu Grada Šibenika dobili su Dario Šarić i posthumno Marko Grbelja, a Grb Grada Šibenika uručen je Željku Šturliću i Čedi Paiću.

 

Čedo Paić koji je nagrađen za svoj dugogodišnji humanitarni rad, rad u sportu te za pomaganje kulturnim institucijama se također obratio okupljenima u zgradi šibenskog kazališta prenoseći im pozdrave generala Milivoja Petkovića koji se još nalazi u Haaškom zatvoru, a dao je da se s njegovog mobitela pročita emotivna čestitka koju su mu uputila Udruga žena iz Zadra koja je izazvala i smijeh.

 

Na svečanosti su bili brojni gosti ne samo iz Šibenika već i iz gradova prijatelja Šibenika i kraljevskih gradova, među ostalima i izaslanik Milana Bandića, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara i gradonačelnica slovačkog grada Hummela Jana Valova. Izaslanik premijera Andreja Plenkovića bio je dr.sc. Ivica Poljičak državni tajnik u Ministarstvu kulture ,a izaslanik predsjednika Sabora Jandrokovića bio je Nediljku Dujić.

 

Dragan Zlatović, predsjednik Gradskog vijeća Grada Šibenika kazao je da slaveći svetog Mihovila, svog sveca zaštitnika Šibenik slavi život vjeru i opstojnost, a zahvalio je svim generacijama koje su stvarale Šibenik grad u kojem je , kako je kazao, bez obzira na neke naše strahove i primjedbe, ugodno živjeti.

 

Šibensko – kninski župan Goran Pauk je govorio o projektima na kojima surađuju Županija i Grad Šibenik poput uređenja Vrnaže i ostalih objekata na pomorskom dobru. „ Drago mi je što je Županija donijela Gradu poklon,a to je uvrštenje tvrđave svetog Nikole na popis UNESCO-ve baštine. „Šibenik je jedini grad u Hrvatskoj koji ima dva spomenika uvrštena na UNESCOV popis i to je vrlo bitno za njegov identitet i turistički razvoj. Surađujemo i na području zdravstva pa će šibenska Opća bolnica kroz koju godišnje prođe 11 000 pacijenata na odjelima i 340 000 u ambulantama dobiti Dnevnu bolnicu. Šibenik je dana prisutan na turističkoj karti svijeta, znatno je poboljšana infrastruktura u povijesnoj jezgri,a gospodarstvo doživljava procvat“, kazao je Pauk.

 

Gradonačelnik Željko Burić govorio je o budućnosti, o tomu što je aktualanoj vlasti cilj i ponovio da je njemu sveti cilj da Šibenik dobije svoje sveučilište čemu se sve bliže, Najavio je i skorašnje otvaranje novog studija u Šibeniku za mari tehnologiju u suradnji s Norvežanima. Istaknuo je i kako je šibensko gospodarstvo opravljeno te da više nema niti jedne tvrtke u stečaju, da je oporavljena aluminijska industrija koja je oživjela i Luku. „Najbolju poruku nam je poslalo petstotinjak mladih obitelji koje su s e prijavile za POS –ove stanove što znači da su odlučili ostati u Šibeniku i sve to radimo za njih“, zaključio je Burić.

 

U ime premijera Plenkovića Šibeniku je njegov dan čestitao dr.sc. Ivica Poljičak, a biskup šibenski Tomislav Rogić poručio je kako se u razvoju grada prioritetni cilj moraju biti obitelj i djeca odnosno mlade generacije. 

U glazbenom dijelu programa nastupili su šibensko pjevačko društvo Kolo koje je izvelo Šibensku baladu i Krešimorv grad te Marko Škugor koji je otpjevao  pjesmu "Tvoja zemlja". O svakom lauratu prije  uručenja priznanja prikazan je kratki video.

Iz kategorije: Vijesti