Datum objave: 20. Rujan 2017

DOGAĐAJ DANA: Prvi zbor Ratnog zapovjedništva 113. brigade HV

Diana Ferić
Diana Ferić

Prvi zbor ratnog zapovjedništvo 113. šibenske brigade Zbora narodne garde / Hrvatske vojske od njenog formiranja 19. lipnja 1991. godine do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske 15. siječnja 1992. godine, održan je danas na inicijativu utemeljitelja te legendarne brigade i uz potporu Udruge "Volim Šibenik". Prvi put nakon Domovinskog rata na okupu su se našli gotovo svi članovi zapovjedništva šibenske brigade koji su na tim dužnostima bili od njenog osnutka do međunarodnog priznanja Republike Hrvatske. Atmosfera je bila svečana i ispunjena emocijama jer mnogi se već dugo nisu vidjeli. Njihov susret ostat će trajno zabilježen jer je Šime Strikoman snimio Miljenijsku fotografiju.

 

Zbor Ratnog zapovjedništva počeo je danas u 9,30 sati okupljanjem zapovjednika i načelnika te njihovih zamjenika i pomoćnika kao i operativaca koje su predvodili zapovjednici Mate Viduka i Ivan Bačić te načelnik stožera 113. brigade Duško Krnić. Zboru Ratnog zapovjedništva bio je nazočan i Paško Bubalo, član Kriznog stožera za obranu Šibenika te prvi demokratski izabrani predsjednik Skupštine općine Šibenik i župan Šibenske županije.

 

Nakon okupljanja sudionici zbora položili su vijenac i zapalili svijeće na spomenik pognulim braniteljima iz Domovinskog rata na Baldekinu, a zatim su održali radni sastanak na kojem je dogovoreno kako će prikupljati, čuvati i sistematizirati dokumentacija i građana o nastanku i ratnom putu 113. brigade kako ne bi bila zaboravljena njena uloga u Domovinskom ratu i razlozi zbog kojih je nazvana legendarnom.

Pozivu na prvi zbor Ratnog zapovjedništva 113. brigade ZNG / HV odazvali su zapovjednici Mate Viduke i Ivan Bačić, načelnik Stožera i pomoćnik zapovjednika za teritorij Duško Krnić, pomoćnika zapovjednika za logistiku i PD Ivica Plenča, zamjenik zapovjednika za logistiku i PD Čedo Petrina, pomoćnik zapovjednika za logistiku Joso Slamić, pomoćnik zapovjednika za SIS Ivan Pulić, načelnik za ustroj i topništvo Rahim Ademi, načelnik ONO Neven Berović, načelnik PZO Stipe Rupić i Josip Labura, načelnik inženjerije Dink Tepić i Jadranko Kozina, načelnik veze Marko Validžić i Ivan Vrbat, načelnik za obavještajne poslove Davor Pažanin, načelnik ABKO Borislav Pešić, načelnik opskrbe Goran Odak, načelnik prometa Vladislav Krnić i ađutant zapovjednik Mladen Crljen te većeg broja operativaca koji su bili na tim dužnostima u razdoblju od 19. lipnja 1991. godine i 15. siječnja 1992. godine: Joško Gović, Zoran Lučić, Ivica Plenča, Željko Čoga, Ante Bogavčić, Davor Pažanin, Goran Odak Vladislav Krnić i Mladen Crljen.


 

"Bilo je vrijeme da se ovo dogodi. Da se okupimo nakon 26 godina i da se osvrnemo na sve ono što smo napravili, a na to svi moramo biti ponosni. Bilo je teško, ali smo izdržali i neprijatelju pokazali zube. Kada sam na početku rata zazvao Ratka Mladića i kazao mu da prestane raditi zvjerstva jer  završiti na Haški sud on mi je odgovorio da će mene prvog ubiti, pa ako treba onda  otići na taj sud. No, ja sam još živ, a on je doživio sudbinu koju sam mu prorekao", kazao je general Viduka pozdravljajući prisutne s rukama u zraku, kako je to radio i sa svojim borcima.

 Među onima koji su se s ponosom odazvali pozivu bio je i general Rrahim Ademi:

 

"Sretan sam što sam danas među suborcima i zapovjednicima 113. brigade koja je značajno doprinijela oslobođenju Hrvatske. Drago što na današnji dan kada smo prije 26 godina djelovali s najmoćnijim topovima i obranili Šibenik. Za obranu grada zaslužni su i građani koji su branili domove i ostali u gradu i time dali moral vojsci i policiji koja se borila. Pripisuju se neki rezultati drugima, ali svi su jednako zaslužni obrani Šibenika bez obzir jesu bili na Žirju ili Zečevu ili u gradu. 20. rujna 1991. kad smo djelovali s topovima 130 milimetara iz Jelinjaka i Dubrave koji su imali domet do Benkovca, baš na današnji dan povukao se neprijatelj sa Šibenskog mosta. Nakon toga nitko nije vjerovao da su se povukli, ali uvjerili smo se nakon par dana. Rujanski rat ima težinu i ravan je  Oluji. Šibenik na to što je napravljeno mora biti ponosan i moramo odati priznanje svim braniteljima i počast onima koji su poginuli za domovinu u ratu ", kazao je novinarima dobro rasploženi Ademi.

 

Prvi zbor Ratnog zapovjedništva 113. brigade najava je drukčijeg odnosa prema toj legendarnoj postrojbi, ali i baštini Domovinskog rata te baštini ukupnog doprinosa Šibenika obrani Hrvatske, njene slobode i neovisnosti.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3