Datum objave: 20. Rujan 2017

Osobe s invaliditetom se pitaju:Je li Šibensko kninska županija po mjeri čovjeka?

Diana Ferić
Diana Ferić

Malo je građevina i javnih institucija u Šibeniku i cijeloj Šibensko – kninskoj županije koje su dostupne invalidima. Na to je zorno nedavno ukazao stopostotni invalid domovinskog rata Alen Bračanov koji je na ročište održano na Prekršajnom sudu došao tako što ga je prijatelj donio u kolicima na rukama. Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak uputila je u vezi s tim upit Prekršajnom sudu u Šibeniku. U odgovoru stoji da je zgrada stara i da nema osiguran pristup invalidima, ali ono što je nju neugodno iznenadilo je to što se ni jednom riječju ne spominje što će poduzeti da invalidi mogu normalno pristupiti što je obveza svih institucija u Hrvatskoj.

 

"Pristupačnost građevina osobama s invaliditetom i smanjene pokretljivosti: Šibensko – kninska županija po mjeri čovjeka, da ili ne?" tema je okruglog stola koji će se danas održati u Gradskoj knjižnici u Šibeniku. Na njemu će sudjelovati Udruge Aurora koja okuplja osobe oboljele od cerebralne paralize, dječje paralize i ostalih oblika tjelesnog invaliditeta, Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej, te udruge Kamenčići i Udruga slijepih Šibensko – kninske županije

Udrugu Aurora  koja okuplja osobe oboljele od cerebralne paralize, dječje paralize i ostalih oblika tjelesnog invaliditeta zastupat će predsjednica Marijana Rajić.

Udruga osoba s invaliditetom Sveti Bartolomej iz Knina inicijator je i organizator okupljanja i rasprave direktno uključenih u probleme osoba s invaliditetom u svakodnevnom životu pri obavljaju bilo koje radnje u okviru gradske infrastrukture i snalaženje u zadanim neadekvatnim uvjetima i prostorima.

 

Uz predstavnike Aurore i Svetog Bartolomeja,u raspravi će sudjelovati i udruge Kamenčići te Udruga slijepih Šibensko – kninske županije, a svoj gledište iznijet će i zastupnici jedinica lokalne samouprave.

 

Iz kategorije: Vijesti