Datum objave: 06. Rujan 2017

Izložbom u povodu 100 godina Oktobarske revolucije otvoren 5. FALIŠ u Šibeniku

Diana Ferić
Diana Ferić

Otvaranjem odlično posjećene izložbe "Iz Rusije s ljubavlju i mržnjom" u Galeriji Matija u Šibeniku, posvećene 100 godina Oktobarske revolucije, večeras je započeo 5. FALIŠ. Zahvaljujući tom festivalu Šibenik se svrstao među rijetke gradove u svijetu u kojima se obilježava ta povijesna obljetnica.

 

Riječ je o izložbi plakata posvećenih stogodišnjici Oktobarske revolucije i čemu su govorili Bojan Krištofić, Ante Filipović Grčić; Emir Imamović Pirke i Kruno Lokotar, organizatori FALIŠ-a.

Izložba „1917. – 2017.“ - autorski je projekt kustosa Sergeja Serova koji se potkraj 2016. godine obratio najistaknutijim svjetskim grafičkim dizajnerima s prijedlogom da mu „grubim jezikom plakata“ daju osobnu ocjenu onoga što se dogodilo u Rusiji prije sto godina. Nakon Moskve, a prije Njemačke, Velike Britanije, Češke, Crne Gore i SAD-a, 49 radova ekskluzivno je stiglo u Šibenik. Izložba je  intrigantna  ne samo zbog zanimljivog  sadržaja i  umjetničkog doživljaja Oktobarske revolucije koja je inaugurirala tada novi, komunistički poredak izložba već i zbog toga što prevladava  ikonografije poput  crvnene zvijeze ili  srpa i čekića koja je kod nas  unazad  gotovo 30 godina  nepoćudna i proskribirana.

Program je nastavljen na Maloj loži. Prva tema bila je Španjolski građanski rat,a na okruglom stolu su sudjelovali Enis Zebić, Vjeran Pavlaković, Josip Jagić; moderator: Kruno Lokotar); Mala loža.
Druga večerašnja tema je Kurdistan: revolucija koja ne prestaje,a o tome će pričati Jerko Bakotin i Nikola Kuprešanin. U 22:00 sata je na rasporedu intrigantna tema pod nazivom Neposredna proizvodnja užasa: tko će naslijediti Islamsku državu,a sugovornisi su Zlatko Dizdarević i Pavle Kalinić. u 23.30 u Domalda se otvara izložba ilustracija Tomislava Fiketa.
FOTO:Facebook FALIŠ

Iz kategorije: Vijesti