Datum objave: 05. Rujan 2017

EKSKLUZIVNO - Počela prva konferencija o hrvatskoj obrambenoj industriji

Diana Ferić
Diana Ferić

Konferencija „Hrvatska obrambena industrija kao izvozni brend“ počela je jutros u Smaragdnoj dvorani Hotelu "Esplanade" u Zagrebu. Na toj iznimno važnoj konferenciji po prvi puta će se na visokoj državnoj razini razgovarati o hrvatskoj obrambenoj industriji, njenom stanju i perspektivama.

Konferencija se održava pod visokim pokroviteljstvom Kolinde Grabar- Kitarović, predsjednice Republike Hrvatske, a organizirana je uz aktivnu potporu Ministarstva obrane RH i poduzeća "Agencija Alan".


Sudionici konferencije su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i predsjednik Hrvatske gospodarske komore Luka Burilović, a njen domaćin je potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević. U zagrebu se tim povodom - okupilo više od dvjesto predsjednika uprava vodećih hrvatskih tvrtki te stručnjaka iz područja obrane.

Konferencija je počela izvješćem Krešimira Čosića, u svojstvu predsjednika Nadzornog odbora Agencije Alan d.o.o., o djelovanju obrambene industrije u Hrvatskoj i svijetu, a u nastavku će se razgovarati o perspektivama domaće vojne industrije te njenoj ulozi u razvoju hrvatskog gospodarstva.

Slijede izlaganja Tarje Jaakkole o ulozi Europske obrambene agencije u poticanju obrambenih industrija zemalja članica EU i Tima Webba, šef sekcije za isporuku kapaciteta u Upravi za strategiju Odjela za obrambene investicije NATO-a, o mogućnostima poslovanja hrvatskih proizvođača u okvirima NATO saveza.

S posebnim zanimanje očekuje se završno izlaganje Paula Friedberga, zamjenika direktora Agencije za međunarodnu suradnju pri ministarstvu obrane Izraela (SIBAT) nakon kojeg slijedi diskusija u okviru koje će se razgovarati o odnosu vojne industrije u RH i inozemstva, isplativosti poslovanja u ovome sektoru te o odnosu države prema proizvođačima iz sektora vojne opreme i naoružanja.

Fotio: sibeniknews.com / mok.hr

 

Iz kategorije: Vijesti