Datum objave: 01. Rujan 2017

Danas počinje trodnevni festival "Green Eye"- "Priroda te gleda" uz glavnog sponzora NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibensko ljeto bogatije je za novi kulturni događaj, festival Green Eye – Nature Is Watching You/Priroda te gleda koji počinje danas. Festival je posvećen temama zaštite okoliša i očuvanja prirode, odnosno biljnog i životinjskog svijeta, a razvija se u suradnji s Nacionalnim parkom Krka. Tim smo povodom novinarka tportala razgovarala je s ravnateljem NP-a Krka Krešimirom Šakićem.

Kako je potekla ideja o osnivanju festivala na jednom od najljepših mjesta u Hrvatskoj i koliko je vremena bilo potrebno da se realizira u obliku koji će uslijediti?
Uz zaštitu prirode, jedan od važnijih zadataka Javne ustanove Nacionalni park Krka je edukacija i poticanje na razvoj svijesti o potrebi zaštiti prirode. U tom kontekstu već duži niz godina organiziramo brojne radionice namijenjene prvenstveno djeci, ali i čitav niz kulturnih i zabavnih manifestacija u cilju predstavljanja bogate prirodne i kulturno-povijesne baštine kojom upravljamo.
Ekološka kriza koja je zahvatila planet Zemlju prijeti opstanku čovjeka. Svjedoci smo svakodnevnim većim ili manjim izoliranim incidentima i prirodnim katastrofama koje nas podsjećaju na nadmoć prirode koja može bez čovjeka. Čovjeku je pak priroda neophodna za život. Iz tog razloga nužne su radikalne promjene u organizaciji društvenih i ekonomskih procesa, ali i načinu na koji poimamo potrošnju materijalnih dobara, iskorištavanje prirodnih resursa i energije te produkciju otpada. Ta promjena ne može se nametnuti silom, već treba predstavljati iskorak kolektivne svijesti i u tu svrhu želimo dati svoj doprinos da bogato i zaista upečatljivo filmsko stvaralaštvo koje obrađuje ekološke teme približimo što većem broju ljudi. Ideja za organizaciju festivala se unutar JU-a NP-a Krka pojavila prije nešto više od godinu dana, a ovom prilikom želimo zahvaliti i našim partnerima iz tvrtke Spiritus movens koji su nam značajno pomogli oko kreativnog i tehničkog razvoja festivala Green Eye.
Prvi festival Green Eye održava se pod sloganom Nature is watching you/Priroda te gleda. O kakvom je festivalu riječ i što će posjetiteljima ponuditi ove godine? Možete li izdvojiti nešto od programa, ono što je po vama najzanimljivije ili će izazvati najviše pažnje?
Posjetiteljima će se tijekom tri večeri ponuditi niz filmskih projekcija, dugometražnih i kratkometražnih filmova koji će zasigurno ostaviti dubok dojam na gledatelje zbog načina na koje tematiziraju problematiku zaštite okoliša i prirode. Tako će biti predstavljeni i kratki filmski uradci 'Priroda govori/Nature is Speaking', kao dio provokativne reklamne kampanje i poziv ljudima da počnu slušati prirodu. Pokretač ove kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International) koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. Ta se kampanja sastoji od nekolicine kratkometražnih filmova, od kojih će na festivalu biti prikazani: 'Majka priroda/Mother nature', 'Ocean/Ocean', 'Prašuma/Rainforest', u kojima su glasove posudili poznati glumci i promicatelji zaštite planeta Zemlje.
Nadalje, na festivalskim večerima će biti održano i nekoliko predavanja i rasprava umjetnika koji su sudjelovali u stvaranju ovih filmova, kao i manje službenog druženja uz glazbu u festivalskom kafeu.
Što očekujete od festivala, kakve su vaše ambicije, gdje ga vidite za nekoliko godina?
Od filmskog festivala Green Eye očekujemo da zainteresira i privuče ljude, a u konačnici utječe na njihovu svijest i odnos prema okolišu i prirodi. Očekujemo da potakne brojna pitanja, argumentirane rasprave i pruži neke odgovore. Ukoliko u tom smislu budemo i mali sudionik pokretanja ponašanja prema promjeni dominantnog potrošačkog mentaliteta kao preduvjeta našeg opstanka, bit ćemo izuzetno zadovoljni. Nadamo se i vjerujemo da će se festival Green Eye održati i narednih godina, a u budućnosti se proširiti i na neke od brojnih te iznimno atraktivnih lokaliteta unutar samog Nacionalnog parka Krka.
Gdje vidite Hrvatsku i naše građane kada je u pitanju razvijanje svijesti o ekologiji i imate li još nekakve ideje i viziju kako to provesti u djelo?
Na žalost, hrvatskim društvom još uvijek dominiraju neke potpuno druge teme, tako da je i ekološka svijest uglavnom nedovoljno razvijena. No zahvaljujući naporima i resornih institucija i civilnog društva, to se mijenja i ta svijest se sve više razvija, posebno kada govorimo o gospodarenju otpadom, energetskoj učinkovitosti i važnosti očuvanja naših prirodnih bogatstava. Tako moramo nastaviti i dalje, ulagati napore kako bismo kao društvo u cjelini i kao pojedinci mijenjali svoje dosadašnje ponašanje. Smatram da je to posebno važno osvijestiti u javnosti - da svaki građanin, svaki pojedinac i malim promjenama u ponašanju, poput primjerice racionalnog korištenja vode ili pravilnog postupanja s otpadom, može doprinijeti tome da živimo u čišćem i zdravijem svijetu.

 

Program:

PETAK, 1. rujna u 21:15

Prije poplave / Before the Flood (96 min., 2016. SAD)

Priča prati Oscarovca Leonarda DiCaprija na putu kroz pet kontinenata i Arktik i razgovore sa znanstvenicima, svjetskim vođama, aktivistima i lokalnim stanovništvom o klimatskim promjenama koje mijenjaju lice Zemlje. Redatelj filma je glumac i redatelj Fisher Stevens, poznat po ulogama u filmovima poput Hotel Grand Budapest i Ave, Cezare! Kao producent i redatelj surađivao je na i filmovima kao što su oskarovski film Zaljev i Mafijaši starog kova.

Festivali i nagrade: Toronto International Film Festival, BFI London Film Festival, Hollywood Film Awards (najbolji dokumentarni film)

 

 

SUBOTA, 2. rujna u 20:00

Sjeme: Neispričana priča / Seed: The Untold Story (60 min., 2016. SAD)

Autori filma Taggart Siegel i Jon Betz surađivali su i na filmu Kraljica sunca: što nam pčele poručuju. Film govori o sjemenu kao jednom od najvrijednijih resursa koje u kontroli drže biotehnološke i kemijske tvrtke. Istovremeno, poljoprivrednici, znanstvenici, pravnici i čuvari autohtonih vrsta bore se kao David protiv Golijata kako bi obranili budućnost naše hrane.

Festivali i nagrade: Sheffield Doc/Fest (ekološka nagrada), Rhode Island Film Festival (Nagrada zeleni planet), Nashville Film Festival (najbolji dokumentarac), Princeton Environmental Film Festival (najbolji film), American Conservation Festival (nagrada publike), IDFA, UN Film Festival (najbolja kamera), Portland EcoFilm Festival (EcoHero Award), Lunenberg Doc Fest (nagrada publike), Tutti Nello Stesso Piatto (Best Feature Film), San Diego Film Festival (nagrada publike), Cine Eco Portugal (posebno priznanje), Et Cultura Festival (najbolji ekološki film), Lunenberg Doc Fest (najbolji dokumentarac)

 

 

SUBOTA, 2. rujna u 21:15

Utrka s izumiranjem / Racing Extinction (94 min., 2015. SAD)

Film donosi priču o redatelju Louieu Psihoyosu, koji se upušta u tajnu operaciju s aktivistima, fotografima i znanstvenicima kako bi razotkrio skriveni svijet ugroženih vrsta i pokušao ih zaštititi od masovnog izumiranja. Autor filma ravnatelj je Društva za zaštitu oceana i jedan od najuglednijih svjetskih fotografa. Njegov dokumentarni prvijenac Zaljev osvojio je više od 70 nagrada, uključujući i Oscara za najbolji dugometražni dokumentarni film 2009. godine.

Festivali i nagrade: nominacija za nagradu Oscar 2016. godine za najbolju originalnu glazbu, International Documentary Filmfestival Amsterdam, San Francisco Green Film Festival, Environmental Film Festival, Festival tolerancije JFF Zagreb, Transitions Film Festival, Deconstructing Dinner Film Fest, Seattle International Film Festival, Jackson Hole Wildlife Film Festival, UK Green Film Festival, Wild Film Festival Scotland, Salt Spring Film Festival, One Earth Film Festival, Animal Voices Film Festival, Wild & Scenic Film Festival

 

 

NEDJELJA, 3. rujna u 20:00

Ježeva kuća / Hedgehog’s Home (10 min., 2017. Kanada, Hrvatska)

Hrvatsko-kanadski film snimljen je prema klasičnoj poemi Branka Ćopića te prati pustolovine ježa zvanog Ježurka i donosi univerzalnu poruku da nema mjesta kao što je dom. Hrvatska redateljica Eva Cvijanović poznata je po dosadašnjim radovima koji obuhvaćaju dokumentarce, lutkarske filmove, filmove i videoigre.

Festivali i nagrade: Berlinale (posebno priznanje), KIKI (najbolji film), Animafest Zagreb (posebno priznanje, nagrada publike), Annecy International Animation Festival (najbolji film za djecu u mlade), VAFI (prva nagrada Midi Senior), Dani hrvatskog filma (Oktavijan za animirani film, najbolja glazba, nagrada publike), Festival mediteranskog filma Split (nagrada publike, posebno priznanje), Supertoon (Grand Prix), Curtas Vila do Conde, Pula Film Festival, Motovun Film Festival, Holland Animation Film Festival, Zlin Film Festival, Postira Seaside Film Festival, Ottawa International Animation Festival

 

 

NEDJELJA, 3. rujna u 20:00

Kako pustiti svijet na miru i voljeti ono što klima ne može promijeniti / How to Let Go of the World and Love All the Things Climate Can't Change (125 min., 2016. SAD)

Film se bavi zabrinjavajućom činjenicom da je naša atmosfera bespovratno uništena. Na putovanju kroz šest kontinenata shvaćamo da je možda prekasno za sprječavanje najgorih posljedica klimatskih promjena, ali pitamo se postoji li nešto što klima ne može uništiti. Redatelj Josh Fox poznat je po nagrađivanom filmu Zemlja plina za koji je, osim nominacije za Oscara, osvojio i nagradu Emmy za najboljeg redatelja dokumentarnih filmova.

Festivali i nagrade: Sundance Film Festival, Hot Docs, Environmental Film Festival (nagrada za dokumentarni film)

 

 

Osim navedenih filmova, na festivalu će tijekom sva tri dana biti predstavljeni i kratki filmovi Priroda govori / Nature is Speaking, koji u nekoliko minuta prenose poruku da priroda ne treba ljude, ali da ljudi trebaju prirodu. Pokretač ove kampanje je Međunarodno društvo za zaštitu okoliša (Conservation International) koje više od trideset godina pomaže u izgradnji zdravijeg i produktivnijeg planeta. U tri filma koje festival Green Eye predstavlja ovog rujna glasove su posudili glumci Julia Roberts (film Majka priroda / Mother Nature), Harrison Ford (film Ocean / Ocean) i Kevin Spacey (film Prašuma / Rainforest).

 

 

Iz kategorije: Vijesti