Datum objave: 31. Kolovoz 2017

TLM na Londonskoj burzi na plus 40 posto,a u Šibeniku - nula

Diana Ferić
Diana Ferić

Cijena aluminija na Londonskoj burzi porasla je za čak 40 posto što bi u Šibeniku, koji jedini u Hrvatskoj ima kakvu – takvu aluminijsku industriju, trebala biti vijest dana no više to nitko ne „zarezuje“ na što se na svom Facebook profilu osvrnu poznati ekonomski analitičar Ivo Jakovljević.

„Dok je šibenska javnost u svakodnevnim zamasima zapljusnuta nizom korisnih informacija o glazbenoj ponudi pojedinih diskoteka, noćnih klubova i kafića, te gradskih trgova i tvrđava, o tome što se zbiva na atraktivnom prostoru IMPOL-TLM-a u Ražinama već dugo nema ni jedne vijesti! I to ne samo u sve inertnijim javnim medijima, nego ni na društvenim mrežama, pa niti na internetskoj stranici slovenskog IMPOL-a, koji je unajmio TLM, čekajući 31. listopada, kad je zadnji rok za predaju ponude na natječaj za kupnju te aluminijske kompanije (s pripadajućim joj dugovima) za samo jednu kunu.

Tako je ta kompanija, koja je davnih 1980-ih bila drugi aluminijski kompleks u zapadnoj i srednjoj Europi te glavni financijer šibenskog urbanističkog, kulturnog i sportskog razvoja, zapošljavajući na svojim vrhuncima i do 6000 radnika, spala na marginu javnog interesa, prepuštena stranom unajmljivaču koji tamo zapošljava samo 300-tinjak radnika. No, ništa više se ne zna ni o poslovanju dviju kompanija iz grupe Zagreb-Montaža: Elemesa (koji je nekad bio dio TLM-a) i Vikoma, koji su lideri preostale industrijske ponude u Šibensko-kninskoj županiji. Zato je razumljivo što u Šibeniku – i u njegovoj najširoj javnosti, a osobito u vrhovima njegove politike – ništa ne znači ni vijest godine s Londonske burze, da je aluminij – nakon lanjskog poskupljenja za 25 posto – ove godine, od početka siječnja do kraja kolovoza poskupio još gotovo 40 posto!

Jer, da neki od šibenskih ugostiteljskih objekata ili klubova poveća svoju ponudu u kratkom roku za 40 posto, o tome bi se s razlogom pisalo i govorilo na sve strane, pa bi – kao što je bilo to u nekim prijašnjim zgodama – bio počašćen i posjetima nekih od gradskih čelnika. No, kad je riječ o visokom skoku konjunkture u jedinoj velikoj šibenskoj i jednoj od najperspektivnijih izvoznih industrija u Hrvatskoj, i to uoči prodaje TLM-a za jednu kunu, o tome nitko ni riječi: tko iz neznanja, tko iz interesa“, napisao je Ivo Jakovljević


Dubinsku analizu propasti i nove perspektive šibenske industrije možete pronaći u knjizi Ive Jakovljevića, pod naslovom EUROPSKI ŠIBENIK i na internetskim adresama: Šibenski brevijar i Šibenski brevijar 2.

Iz kategorije: Vijesti