Datum objave: 29. Kolovoz 2017

Danas mimohod sjećanja na poginule vatrogasce u Tisnom,sutra obilježavanje na Kornatu

Diana Ferić
Diana Ferić

Mimohod sjećanja na 12 vatrogasaca koji su poginuli prije 10 godina gaseći požar na otoku Kornatu bit će održan danas u Tisnom s početkom u 18 sati.
Program započinje ispred vatrogasnog doma DVD-a Tisno polaganjem vijenaca na spomen ploču, a nakon toga će tužna povorka krenuti prema mjesnom groblju Sv. Duha u Tisnome. Brojna izaslanstva i vatrogasne postrojbe položit će vijence i zapaliti svijeće ispred spomen križa i na grobove nastradalih vatrogasaca.
Potom slijedi prigodan program u dvorištu župne crkve na kojem će sudjelovati Đani Stipaničev, KUD Filip Dević iz Splita i KUD Hartić iz Tisnoga.

 

Kornatska tragedija je najveća tragedije u povijesti hrvatskog vatrogastva i najveća mirnodobska tragedije u Hrvatskoj, u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca, a preživio samo tišnjanski vatrogasac Frane Lučić. Unatoč istragama i suđenjima još uvijek nisu posve rasvijetljene okolnosti u kojima se tragedija dogodila. Prema službenoj teoriji uzrok tragedije je tzv. eruptivni požar, rijedak prirodni fenomen poznat kao izgaranje nehomogene plinske smjese.
Međutim dio javnosti kao i obitelji stradalih nisu prihvatili takvo objašnjenje, te i dalje smatraju da im nije do kraja otkrivena prava istina o okolnostima u kojima su stradali njihovih najmiliji.

 

Život su izgubili Dino Klarić, Ivan Marinović, Ivica Crvelin, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman, Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija, Marinko Knežević i Ante Juričev Mikulin.
Od 13 vatrogasaca u skupini zahvaćenoj požarom, njih šestero poginulo je na mjestu događaja, dok su ostali prebačeni u obližnje bolnice u Zadru i Splitu, a potom u Zagreb, ali su ubrzo preminuli od posljedica teških opeklina. Jedini koji je preživio nesreću je vatrogasac Frane Lučić iz Tisnog na otoku Murteru.

 

Zbog odgovornosti za pogibelj vatrogasaca i propuste sudilo se bivšem vatrogasnom zapovjedniku JVP Šibenik Draženu Slavici, no on je 2013. u prvostupanjskom sudskom postupku oslobođen optužbi. No Vrhovni je sud srušio tu presudu i u tijeku je novo suđenje.
Obilježavanje desete godišnjice kornatske tragedije i ove će se godine održati na otoku Kornatu gdje će kod kapelice sv Florijana, zaštitnika vatrogasaca, biti služena misa zadušnica, a potom će okupljeni obići 12 suhozidnih spomen križeva koji su podignuti na mjestima gdje su vatrogasci stradali. Obilježavanju 10. obljetnice, kako je najavljeno, nazočit će i predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Iz kategorije: Vijesti