Datum objave: 18. Kolovoz 2017

Šibenik, Zadar i Split rekorderi po broju kuća za odmor

Diana Ferić
Diana Ferić

Od 250 000 kuća za odmor u Hrvatskoj čak 100 000 izgrađeno je na području Šibensko - Kninske, Zadarske i Splitsko - dalmatinske županije. Za razliku od Šibensko - kninske županije u kojoj je izgrađeno oko 28 000 kuća za odmor, ili jedna četvrtina ukupnog broja kuća za odmor u srednjoj i sjevernoj Dalmaciji u četiri slavonske, srijemske i podravske županije, Brodsko - Posavskoj, Požeško - slavonskoj, Vukovarsko - srijemskoj i Virovitočko podravskoj, izgrađeno je manje od 5000 kuća za odmor.
Zanimljivo je da kuće za odmor predstavljaju više od 10 posto ukupnog stambenog fonda Republike Hrvatske od kojoj ge gotovo jedna četvrtina nenastanjena , privremeno nenastanjena i napuštena.
Uzme li se u obzir da Hrvatska ima oko 4,2 milijuna stanovnika i oko 2,3 milijuna stanova ispada da u Hrvatskoj u svakom stanu živi manje od dvoje ljudi (oko 1,8) pa bi bilo logično zaključiti da smo zemlja bez podstanara i bez obitelji bez krova nad glavom.

Broj novih kuća za odmor u posljednjih pet godina porastao je za gotovo 40 posto, a broj objekata sa sobama i apartmanima za turističko iznajmljivanje za čak 2,5 puta.
 

Iz kategorije: Vijesti