Datum objave: 07. Kolovoz 2017

Cirkus na Županijskoj skupštini:Petrina napravio sve da se ne održi jer tvrdi da je nelegalna

Diana Ferić
Diana Ferić

Performanceom koji su izveli Stipe Petrina i vijećnici s njegove liste počeo je današnji, kako je sazvan, nastavak Skupštine Šibensko – kninske županije, a željeli su pokazati kako je taj nastavak nelegalan jer je Ministarstvo uprave donijelo rješenje da je ništavan izbor Mandatno – imunitetna komisija na konstituirajućoj sjednici, a to znači i izbor predsjednika Skupštine ništavan jer je nelegalna Mandatna komisija verificirala vijećninićke mandate.

 

Stipe Petrina je Nediljku Dujiću koji je tada izabran za predsjednika Skupštine objašnjavao da on nije predsjednik i da treba skupštinu ponovno konstituirati.  Pozivao s ei na Poslovnih o radu Skpštine.  Zaključio je da dok se to ne doghodio to nije ni sjednica Skupštine niti je Dujić predsjednik. Zbog toga je uzeo mikrofon i sjeo na stolicu ispred njega smatrajući da ima isto pravo voditi sjednicu kao i Dujić. Dujić je sve vrijeme tvrdio da to što je izbor Mandatne komisije ništavan ne znači da je Skupština nelegalna. To je natezanje trajalo sat vremena. U jednom trenutku su istodobno govorili i tajnik Skupštine koji je prozivao koji su vijećnici prisutni i Petrina, pa je onda nastavljeno duelom Petrine i Dujića, pa je Iris Ukić Kotarac objašnjavala Dujiću da radi grešku i da će sve što skupština ubuduće napraviti biti ništavno jer će se oni žaliti i dobiti spor na Upravom sudu. Dujić sve vrijeme tvrdi da Mandatna komisija nije bitna, da  su vijećnici dobili mandat na izborima i da im je on neotuđiv te da je tu funkcija Mandatne komisije samo deklarativna.

U jednom trenutku je reagirao i Joso Smolić, vijećnik HDZ -a koji se obruđio na Petrinu kazavši mu da tu ne može glumiti šerifa kao u Primoštenu i da maltretira vijećnike.

 

Onda je sjednica nakratko prekinuta i sastalo se Međustranačko vijeće, ali i nakon toga se situacija nije smirila. Ivica Ledenko iz Loze i Anita Jakšić iz SDP –a su predložili da se sjednica prekine dok se sumnje ne otklone, ali većina HDZ i SDSS nisu bili za to. Petrina je i dalje bio uporan da sjednica nije legalna, a kada je jednom trenutku istrgnuo papir iz ruku tajnika Ante Alfireva skočio je župan Goran Pauk koji je do tada šutio i cijelo vrijeme se igrao mobitelom.

 

Došao je za govornicu i vičući tržio da se Petrinu ignorira i da vijećnici odrade posao zbog kojeg su došli. Mikrovfoni su završili na podu. „Zar ne vidite da ovdje manjina tlači većinu. Petrina nas želi isprovocirati da pozovemo policiuj“, kazao je. Petrina mu je na to rekao da je kukavica bio pred istražnim sudom, a da se sada pravi hrabar te da je „jadan i da je lažno odlikovani dezerter“.

Sjednica je nastavljena . Iz vijećnice su izašli vijećnice SDP –a, HNS –a i Ivica Ledenko. Vijećnici s liste Stipe Petrine nisu se javili da su na sjednici prisutni, ali su ostali i sudjelovali u dnevnom redu.

Petrina se i dalje nije dao. Njegovi vijećnici su stajali kraj govornice, a on je govorio i pjevao dok je župan govorio o svom radu, ali ne s govornice nego s mjesta na kojem je sjediio. Petrina je postavjao  pitanja, uglavnom o tomu koliko ima zaposlenih u Uredu župana, da župan loše radi, da vijećnike varaju. Javljao se na svaku točku dnevnog reda govoreći o tomu da je Skupština nažirana. Za  riječ  su  se javljali i njegovi vijećnici, postavjali pitanja, ali bez odgovora. Vladajući su sve što su govorili ignorirali. Župan je stalno Nediljku Dujiću govrio da se ni na što ne osvrće i da ide dalje. U jednom trenutku je skoro došlo do fizičkog sukoba. Naime, župan je došao za govornicu odgovoriti na vijećnićko pitanje. Do njega je stajao Petrina kojem je Pauk j ednom treutku rekao da će ga opaliti. Došlo je do naguravanja, ali je sukob izbjegnut.

Petrina je nakon toga za govornicom Pauku ponovno  rekao da je deserter i najavio da će ga zbog prijetnje tužiti.

Vladajući su inače Petrinu i njegove komentare  ignorirali, a on je Dujića sve vrijeme zvao lažnim predsjednikom.

Točku su odrađivali jednu po jednu, a Petrina je jedini koji se javljao za riječ i stalno im kontrirao. Tvrdio je i da nemaju većinu za odlučivanje, da nema 23 vijećnika.  Vijećnik s liste Stipe Petrine je pobrojao i izbrojio 16 ruku u zraku. Sjednica još traje, ali sve se pretvorilo u cirkus koji građani ne zaslužuju.

Iz kategorije: Vijesti