Datum objave: 03. Kolovoz 2017

Poznat program svečanog obilježavanja 22. obljetnice VRA Oluja u Kninu

Diana Ferić
Diana Ferić

Ministarstvo obrane i Oružane snage RH objavilo je program svečanog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja, te 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“, koje će se održati u petak, 4. kolovoza i subotu, 5. kolovoza 2017., u Kninu.


U petak, 4. kolovoza 2017. godine, od 13 do 21 sat, na pomoćnom igralištu NK Dinara Knin bit će izložen taktičko-tehnički zbor gdje će se moći razgledati naoružanje i vojna oprema Oružanih snaga RH, a na gradskom stadionu NK Dinara Knin, od 18 sati igrat će se revijalne nogometne utakmice između branitelja i dužnosnika, Hajduka i Dinama te Rijeke i Osijeka.


U subotu, 5. kolovoza 2017. godine, svečani program 22. obljetnice vojno-redarstvene operacije „Oluja“ počinje budnicama grada Knina u izvedbi Orkestra OS RH u 7 sati. Taktičko-tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Oružanih snaga RH moći će se razgledati na gradskom stadionu NK Dinara od 8 do 20 sati.


Kod spomenika hrvatske pobjede „Oluja 95“ u 8.30 sati visoki dužnosnici RH položit će vijence i zapaliti svijeće. U 9.15 sati na trgu Dr. Ante Starčevića Počasno zaštitne bojna izvest će prikaz ceremonijalnih radnji. Također, u 9.15 sati planiran je mimohod motocikla i motora koji će krenuti iz vojarne „Kralj Zvonimir“ prema ulici Kralja Tomislava na trg Oluje, zatim ulicom Dr. Franje Tuđmana pa ulicom Kralja Zvonimira do stadiona NK „Dinara.


Čitanjem povjesnice VRO „Oluja“, imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO „Oluja“ u 9.20 sati započet će prigodni program na Kninskoj tvrđavi. Zvonjavom Kninskih crkvenih zvona obilježit će se ulazak pripadnika HV u grad Knin tijekom VRO „Oluja“. Zatim će se na Kninskoj tvrđavi podići zastava Republike Hrvatske te će se pustiti 22 bijela goluba koji simboliraju 22. obljetnicu VRO „Oluja“.


Slijedi ispaljivanje 22 počasna plotuna iz sedam topničkih oružja te zrakoplovni mimohod u kojemu će sudjelovati po tri helikoptera OH-58D Kiowa Warrior, BELL-206B i Mi-8 MTV te po tri aviona MiG-21, ZLIN-242L, Pilatus PC-9M, Canadair CL-415 i Airtractor AT-802.


Prelet helikoptera OH-58 D Kiowa Warrior po prvi puta samostalno izvode hrvatske letačke posade nakon uspješno završenih bojevih gađanja i raketiranja na vojnom poligonu „Eugen Kvaternik“ u Slunju.


Nakon ispaljivanja počasnih plotuna i zračnog mimohoda u 10.30 sati slijedi mimohod povijesnih postrojbi, zastava iz Domovinskog rata, ešalon hrvatskih branitelja, tri ešalona OS RH (Hrvatske kopnene vojske, Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane), Ministarstva unutarnjih poslova, vatrogasaca, dužnosnika i uzvanika s Kninske tvrđave do Crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje će u 11.30 sati svetu misu predvoditi mons Tomislav Rogić, biskup Šibenski.


Za građane i posjetitelje grada Knina od 12 do 15 sati bit će organizirana podjela graha, a završni program održat će se u večernjim satima. U 21.00 sati „Prljavo kazalište“ održat će koncert na trgu Dr. Ante Starčevića, a u 23.00 sata bit će upriličen vatromet.


Obavještavamo građane da će najavljeno ispaljivanje plotuna i zračni mimohod uzrokovati pojačanu buku.

Iz kategorije: Vijesti