Datum objave: 02. Kolovoz 2017

Još gori kod Kistanjama, ali vatra više ne prijeti NP Krka

Diana Ferić
Diana Ferić

požar koji je jučer poslijepodne zahvatio područje Općine Kistanje nošen snažnim vjetrom ozbiljno je zaprijetio i Nacionalnom parku „Krka“.

Zahvaljujući brzoj intervenciji nadležnih tijela i koordiniranoj akciji svih službi spriječeno je sinoć širenje požara prema Nacionalnom parku „Krka“ kojemu je vatra, nošena jakim vjetrom ozbiljno zaprijetila. Poseban napor bio je potreban kako bi se organizirala akcija gašenja požara u vremenski nepovoljnim uvjetima. Požar je aktivan i jutros, ali nje opasnost za NP izbjegnuta.

Krešimir Šakić, ravnatelj JU NP Krka zahvalio je usvoje osobno ime, ali i u ime svih stanovnika na području Nacionalnog parka „Krka svima koji su sudjelovali u gašenju požara na izuzetnom trudu, požrtvovnosti, iskazanom suosjećanju i potpori kako bi se, između ostalog, sačuvala prirodna baština Republike Hrvatske.


Požar je buknuo jučer popodne još nije ugašen, a na teren su u srijedu poslana dva Canadaira i tri Airtractora.

 

„Požar nije lokaliziran. Jutros odmah u 7 sati došla su ga gasiti dva Canadaira, a poslana su i tri Airtractora. Kroz noć je dežuralo 25 vatrogasaca s devet vozila. Opožarena površina je oko 450 kvadrata. Gori uglavnom trava i nisko raslinje, a požar ne ugrožava kuće“, rekli su u Centru 112 Šibensko-kninske županije.
Zbog velikog požara, u Kistanjama je u utorak navečer održan i sastanak stožera civilne zaštite Općine Kistanje.
Požar se, nošen vjetrom, proširio u dva pravca; od sela Mjerkači prema Smrdeljima i selu Tomasovića Stanovi, drugi prema Nacionalnom parku Krka i Skradinu gdje se proširio iz pravca zaseoka Verovići i Tepići. Stožer civilne zaštite osigurao je logistiku za 77 ljudi, a sva raspoloživa mehanizacija je u stanju pripravnosti.
Ministarstvo obrane jutros je izvijestilo da zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) iz sastava 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) iz vojarne "Pukovnik Mirko Vukušić" iz Zemunika, od ranog jutra sudjeluju u gašenju požara kod Kistanja sa dva Canadaira CL-415 i tri Airtractora AT-802.

 

Riječ je o požarištu na kojem su i jučer zračne snage djelovale sa ukupno osam protupožarnih aviona, pet Canadaira i tri Airtractora pri čemu su izbacili oko 180 vodenih bombi i ostvarili 30 sati naleta na požarištu.
 

Iz kategorije: Vijesti
Označeno u: