Datum objave: 25. Srpanj 2017

Nova otkrića o financiranju Agrokora: Kredit namijenjen Zagreb - montaži završio u Agrokoru

Diana Ferić
Diana Ferić

Nova otkrića o sumnjivim načinima financiranja posrnulog Todorićeva carstva: HBOR-ovi krediti fondovima preusmjeravani su Agrokoru, pa ga je tako država financirala i bez svoga znanja.
Oko 40 milijuna kuna kredita odobrenih tvrtki Zagreb-montaža završilo je u drugoj polovini prošle godine kao pozajmica u Agrokoru. Novac je pozajmila tvrtka Nexus ulaganja u kojoj je jedan od ulagača i Republika Hrvatska, javlja HRT.

Nije na Vladi ispitivati i istraživati tko je, kada, gdje i kako. Ja očekujem od institucija kao što su HANFA, kao što je DORH, kao što su druge nadzorne i revizorske institucije da u skladu sa svojim mandatima to razjasne i iznađu jesu li te prakse bile sukladne zakonu, izjavila je Martina Dalić, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta.

Upitana postoji li bojazan da su javne financije u znatnoj mjeri, više nego što je to dosad poznato, izložene opasnosti zbog indirektnog financiranja Agrokora, Dalić je rekla: Najveća opasnost za javne financije, općenito gospodarski sustav o kojem onda javne financije ovise, smanjena je i minimizirana stabiliziranjem stanja u Agrokoru i stabiliziranjem poslovanja koje je omogućeno zakonom o izvanrednoj upravi.

Ponovila je kako je Agrokorov sustav došao na rub stečaja, koji je spriječila izvanredna uprava, a time i nekontrolirani mogući val stečajeva u cijelom gospodarstvu. Sve je to omogućeno donesenim zakonom. A time su posljedično spriječene i iznimno teške posljedice za javne financije, koje bi nastupile da se hrvatsko gospodarstvo suočilo s mogućnošću recesije, koju je vjerojatnost otvorio problem u Agrokoru, ocijenila je.

Istaknula je da sve pojedinačne slučajeve institucije moraju istražiti i djelovati u sklopu svojih odgovornosti. Agrokor je bio veliki sustav, očekujem i neću se iznenaditi ako u narednim tjednima i mjesecima budemo doznavali u javnosti o drugim primjerima neprihvatljivih i netransparentnih poslovnih praksi. Međutim, što je bilo mora se istražiti u okviru institucija sustava, zaključila je.
 

Iz kategorije: Vijesti