Datum objave: 24. Srpanj 2017

Neciviliziran čin:Tomovi Opće enciklopedije bačeni u smeće

Diana Ferić
Diana Ferić

Sedam tomova sačuvanih općih enciklopedija koje je 1980. godine izdao Jugoslavenski leksikografski zavod pronašli smo danas pokraj kontejnera za smeće na Baldekinu. Te su enciklopedije nekada koštale puno i ljudi su ih kupovali na kredit. Zašto su ove završile u smeće, zbog toga što ih je izdao Jugoslavenski zavod ili je netko odlučio da mu znanje u njima nije potrebno.

Gore od bacanja knjiga u smeće jedino je paljenje knjiga, poput onog koje su priredili nacisti 1933. godine u Njemačkoj kako bi se obračunali s nepoćudnim autorima.
Sveučilišni studenti donijeli su tada na spaljivanje oko 25,000 knjiga koje navodno nisu odgovarala njemačkom duhu. Radilo se o knjigama židovskih autora, socijalista, pa i kršćana koji nisu podržavali naciste. Od židovskih autora spaljene su knjige Alberta Einsteina, Sigmunda Freuda, Franza Werfela, Maxa Broda, Franza Kafke i mnogih drugih.

 

Vlasnik ovih enciklopedija mogao je, ako ih se želio riješiti, to napraviti na civiliziran način i darovati ih nekoj instituciji.
 

Iz kategorije: Vijesti

logo footer 1
Trg Andrije Hebranga 11a, 22 000 Šibenik

logo footer 2
logo footer 3