Datum objave: 29. Lipanj 2017

"Iluminovizija - strategija svjetla" u Šibeniku 1. i 2. srpnja

Diana Ferić
Diana Ferić

Mikrosimpozij "Iluminovizija – strategije svjetla" u organizaciji Udruge za interdisciplinarna i interkulturalna istraživanja održat će se 1. i 2. srpnja u Šibeniku, jednom od prvih gradova na svijetu koji ej dobio izmjeničnu struju .

 

„Iluminovizija je projekt koji je inspiriran Šibenikom, jednim od prvih gradova na svijetu u kojem je uspostavljena opskrba električnom energijom. Ta gotovo anegdotalna činjenice gotovo da nije prisutna u dominantnom narativu o gradu, koji se sada samopredstavlja isključivo kao grad srednjevjekovne baštine, zanemarujući tako nedavni historijat svoje modernizacije. U tom smislu u prvoj fazi projekta Iluminovizija u 2017.godini, u okviru simpozija "Iluminovizija – strategije svjetla" pitanje koje postavljamo nužno je i političko pitanje: što osvjetljavamo, koje segmente gradskosti akcentuiramo, zašto i kako“; kažu organizatori.Bit će održano nekoliko predavanja o odnosu umjetnosti, svjetla i javnih prostora,a pokušat će s eutvrditi i javni prostori mogućih svjetlosnih intervencija u Šibeniku

Uvode i pojam kinofikacija pa će u suradnji s lokalnom grupom arhitekata, okupljenom oko Sobe DAŠ (Društva arhitekata Šibenika) ,mapirati kino-prostore, uočiti njihovu poziciju u gradskom tkivu i njihove transformacije. Namjera projekta Iluminovizija je potaknuti inovativne procese artikulacije svjetla u javnom prostoru kroz format festivala, ali i kroz interdisciplinarnu suradnju raznih profesija koje se bave našim odnosom spram okoliša, u ovom slučaju jedinstvenog Šibenika.

 

 

Iz kategorije: Vijesti