Datum objave: 22. Lipanj 2017

Međunarodna konferencija o kulturnom turizmu u Šibeniku:Turistima ispunimo sva osjetila

Diana Ferić
Diana Ferić

„Stvaranje i upravljanje doživljajima u kulturnom turizmu“ naziv je Međunarodne konferencije koja se danas i sutra održava u Šibeniku, na tvrđavi sv. Mihovila u sklopu Međunarodnog dječjeg festivala. Sudionici konferencije iz deset zemalja razgovaraju o mogućnostima razvoja kulturnog turizma koji u Hrvatsku privlači znatan broj turista te kako to što Hrvatska nudi pretvoriti u doživljaj koji će se pamtiti.

Maja Trlaja, ravnateljica šibenskog HNK istaknula je kako je MDF više od 50 godina domaćin umjetnosti i promotor kulturnih vrijednosti, a gradska baština pozornica stvaralaštva za djecu, pa stoga grad Šibenik i festival imaju zajedničku sinergiju.

 

Državni tajnik u Ministarstvu kulture Ivica Poljičak otvorio je konferenciju istaknuvši da hrvatska baštinska kultura nije samo skup građevina, nego složeniji i veći koncept.
„Iz dana u dan vidimo kako je kultura ujedno i razvoj, a ne samo skup građevina. Tvrđava sv. Mihovila dobar je primjer toga, jer je unatrag deset godina bila samo izvor, a danas je izvor identiteta i gospodarskog razvoja grada Šibenika i ta priča ima svoju budućnost. To je mjesto gdje se Šibenik rodio na sam Božić 1066. godine, a danas se sve više brendira kao grad tvrđava. Znanstvenici koji se bave kulturnim turizmom na određen su način kreatori razvoja i to je iznimno važan trenutak“, naglasio je Poljičak.

Teme  konferencije su kako ponuditi kvalitetnu prezentaciju kulture na turističkom tržištu, kako ispuniti očekivanja turista, a ne komercijalizirati kulturu u isto vrijeme te kako biti drukčiji i kako ponuditi nezaboravan doživljaj prilikom predstavljanja autentične kulture na turističkoj karti svijeta.

Posebno je istaknuta važnost emocionalnog brendiranja koja je danas jedan od najvažnijih elemenata kulturno-turističkog poslovanja te pridonosi uspješnom i održivom pomirenju kulture i turističke industrije, rečeno je.

 

„Važno je kod turista pobuditi svih pet osjetila i ciljati na osobnost svakog pojedinca. Većina se doživljaja kreira na vizualnom i auditivnom, ali potrebno je znati uključiti okus ili miris, primjerice dodati nekoj atrakciji gastronomsku vrijednost, budući da je gastronomija kultura i stil života, što strašno utječe na cijelu ponudu', jedna je od teza koja se čula na današnjem, prvom danu Konferencije.
 

Iz kategorije: Vijesti