Datum objave: 20. Lipanj 2017

Umrla je jedna od najstarijih Šibenčanki,Danira Šupuk Vuletin, praunuka Ante Viteza Šupuka

Diana Ferić
Diana Ferić

Danira Vuletin – Šupuk, praunuka Ante Viteza Šupuka (1838. – 1904.), oca modernog Šibenika, gradonačelnika Šibenika od 1870. do 1903. godine preminula je danas u Šibeniku u 99 godini. Do zadnjeg trenutka bila je lucidna i prepričavala je svaki detalj iz povijesti svoje slavne obitelji na koju je bila vrlo ponosna.


Njen pradjed Ante Šupuk, ovjenčan čašću viteza i slavnom gradonačelnika preporoditelja, kao poduzetnik, gospodarski vizionar, političar i altruista u kolektivnoj svijesti Šibenčana prisutan je već gotovo 150 godina. Tog vrijednog i uspješnog čovjeka slavi se više kao graditelja prve hidrocentrale i cjelovitog sustava proizvodnje, prijenosa i potrošnje Tesline revolucionarne izmjenične struje nego kao tvorca modernog Šibenika iako današnji Šibenik počiva na mnogim temeljima koje je on izgradio.

 

Ante Šupuk je kao gradonačelnik u Šibeniku izgradio bolnicu, sud, perivoj, poštu, željezničku prugu, vodovod... Uveo je hrvatski jezik u šibensku gradsku upravu i kazalište. U povijest je ušao kao vizionar koji je omogućio izgradnju prvog sustava proizvodnje, prijenosa i iskorištavanja izmjenične struje u svijetu (autor sustava je inženjer Vjekoslav Meichner) zbog čega Šibenik i danas u znanstvenoj literaturi koja se bavi problematikom energetike ima status Manchestera druge industrijske revolucije.


-Rođena sam 1919. godine u Šibeniku, u gradu koji je mom pradjedu Anti vitezu Šupuku, ali i svima nama njegovim potomcima uvijek bio sve na svijetu, naša najveća ljubav, a njegova dobrobit jedina briga. Moja unuka koji živi u Švicarskoj obiteljski je grb tetovirala na ramenu, a dala ga je i staviti na šalice za čaj i svima nam ih poklonila, toliko voli to naše nasljeđe i ovaj naš Šibenik. Moji su roditelji, prvenstveno majka, bili jako strogi. Živjeli smo najprije s ocem u ovom stanu u kojem ja i sada živim. Mama mi nije dala da idem u školu s muškarcima tako da imam samo malu maturu. U to se doba djevojke iz uglednih kuća u Šibeniku odgajalo jako, jako strogo. Kino mi je bilo pred nosom ali nikada nisam mogla ići gledati film bez pratnje starijih pa čak i kada sam imala momka mogla sam ići s njim u kino samo ako je s nama išla moja starija rođaka. Ali mi se nismo bunili. Tako su nas odgajali, tako smo navikli. Nas nekoliko djevojčica igrale smo se uglavnom samo u našem dvorištu. Bio nam je dosta samo list ili cvijet da nešto od toga napravimo i zabavimo se. Moji roditelji su bili vrlo jednostavni. Imala sam prijateljice i one koje su bile siromašen i one iz bogatijih obitelji. Nismo pravili nikakvu razliku. Svi su nam ljudi bili isti. Igrali smo se kod nas jer mi mama mi nije baš dala da idem okolo. Nisam smjela šetati ni Poljanom koja nam je tu, pod prozorom. Tek kada sam postala djevojka i imala momka smjela sam ponekad izaći na Poljanu, prošetati i popiti sok u kavani hotela Krka U hotel De la Villa, koji se nalazi na mjestu na kojem je sada zgrada Županije, nisam zalazila. Zamislite, moja mama je govorila da je to daleko od kuće i da me tu ne može nadzirati. Ljeti smo išli i na Jadriju. Moji su Jadriju novčano pomagali otkako se počela graditi. Pomagali smo godinama, a imali smo tamo samo svoju kabinu isto kao i drugi Šibenčani. Na ples sam išla u hotel Krku. Sve je trebalo biti pod kontrolom. Osnovna škola koju sam pohađala bila je u zgradi u kojoj je sada Glazbena škola. Moj brat je, kao muškarac, imao više prilike za školovanje. Završio je eksportnu akademiju u Francuskoj, u Grenoblu, a kasnije je radio u Turističkom birou u Šibeniku“, neki su od detalja o svojoj obitelji i starom Šibeniku koje nam je u ugodnim razgovorima proteklih nekoliko godina ispričala.

 

Želja joj je bila da doživi to da Šibenik postavi bistu njezinom pradjedu koji ga je itekako zadužio, ali ta joj se želja ipak nije ispunila.

 

Danira Šupuk Vuletin bila je udana za uglednog šibenskog liječnika Vladimira Vuletina, svjetski priznatog znanstvenika, a osim u Šibeniku živjela je i u Beogradu.

 

Iz kategorije: Vijesti