Subota, 17 Lipanj 2017 17:53

Restauratori očistili gotički portal na obnovljenoj palači Divnić,restauracija na jesen

Napisala: 
Restauratori očistili gotički portal na obnovljenoj palači Divnić,restauracija na jesen

Nakon što je uređena fasada palače Divnić koja postaje hotel Krešimir, a nalazi se na takozvanom trgu Medulić na red je došao i gotički portal. Stručnjaci Hrvatskog konzervatorskog zavoda iz Splita danas su ga privremeno očistili kako bi se mogli staviti otvori, a nakon sezone će krenuti u njegovo restauriranje.

 

Bit će obnovljen grb obitelji Divnić, ali i vraćena rešetka s inicijalima P.Z što znači Pietro Zuliani koji je bio vlasnik palače u 19 stoljeću. Bio je glazbenik koji je za sobom ostavio i notne zapise svojih skladbi. U palači su bila dva njegova klavira koja su, na žalost, uništena.

 

Palača Divnić slojevit je objekt, koji u sebi objedinjuje gotičke elemente, poput ulaznog portala  i barokna rješenja na pročeljima, kao što su karakteristični elipsasti prozori. Svoju prvu ozbiljnu adaptaciju palača je doživjela u drugoj polovici 19. stoljeća. Tada je, pretpostavlja se, kuća bila u vlasništvu Pietra Zulianija, što dokazuju inicijali „P.Z.“, koji su se nalazili na rešetki ulaznog portala.

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!