Datum objave: 06. Lipanj 2017

U Šibeniku jest pobijedio HDZ, ali je prvenstveno pobijedila apstinencija birača

Diana Ferić
Diana Ferić

Pobjedi na izborima, kao ni konju koji pobjeđuje, pobjednici „ne gledaju zube“, ali neovisni analitičari lako primjećuju da u Šibeniku na proteklim lokalnih izborima nije pobijedio samo HDZ već je pobijedio i neizlazak na izbore, apstinencija ili, najbolje rečeno, pasivnost birača. Izlaznost u drugom krugu bila je bijedna, samo 30 posto, gotovo 20 posto slabija nego na proteklim lokalnim izborima.  Malo bolja, za svega četiri posto bila je izlaznost u cijeloj Šibensko - kninskoj županiji.To je poruka i onima koji su vladali gradom do sada i onima koji su vlast htjeli preuzeti. Jednostavno ni jedni ni drugi velikom većini građana nije po mjeri pa su sami sebe isključili iz jednog od osnovnih prava, prava na slobodne izbore, što nije dobro.

 

Pobjednička HDZ –ove ekipa, naravno, da to neće isticati u javnosti, ali sigurno da ni oni ne mogu biti zadovoljni takvih odgovorom birača u gradu koji su vodili i protekle četiri godine. Jer da je zaista tako kako pobjednici tvrde, da su pobijedili zato što su građani honorirali njihov protekli rad i njihove programe onda sigurno ne bi bila tolika apstinencija već bi razdragani i zadovoljni građani u velikom broju pohrlili na birališta da to svoje zadovoljstvo potvrde.

 

No, taj se fenomen može tumačiti i suprotno – da građanima nije toliko loše da bi im to bio pokretač izlaska na izbore i glasanja za promijene, kako je to u večeri doznavanja izbornih rezultata kazao Anton Dobra, kandidat za zamjenika gradonačelnika.

Dokaz za suprotno je Knin u kojem je na birališta izašlo više od 50 posto birača i glasalo uvjerljivo za promijene.


Ono u što vladajući HDZ u Šibeniku zaista može biti siguran i nakon ovih izbora je da ima svoje stabilno, disciplinirano biračko tijelo na koje uvijek može računati. Takvima, uostalom nije previše ni stalo da izlaznost na izbore bude što veća.

 

Za to se trebala pobrinuti opozicija, oni koji su zazivali promjene, a to im očito nije uspjelo, a u drugom krugu se gotovo uopće nisu ni trudili pa, kako naš narod kaže, kako zasiješ tako ćeš  i žeti.

.

Neizlazak na izbore može implicirati i nezainteresiranost građana, ali i otuđenost od bilo koje od političkih opcija. Izlazak na biralište i križanje listića je pak aktivni čin iskazivanja nezadovoljstva političkom ponudom kao što je to bio slučaj u Splitu. U Šibeniku je bilo oko 3 posto nevažećih listića što je u granicama uobičajenog.

Iz kategorije: Vijesti