Datum objave: 02. Lipanj 2017

Za prijestolnicu kulture 2020. godine Šibenčanin Tomislav Baran je dobar, za MDF nije

Diana Ferić
Diana Ferić

Retoričke vještine i vještine javnog nastupa nasušno su su potrebni šibenskoj djeci i mladima, međutim oni koji kreiraju radionički program ovogodišnjeg Međunarodnog dječjeg festivala, a to znači Maja Trlaja, Ivana Badžim i Zdenka Bilušić, procijenili su da radionica koju im je predložio poznati hrvatski fonetičar, spiker i voditelj na HRT –u, rođeni Šibenčanin Tomislav Baran nije potrebna.

Bez imalo ustezanja odbili su njegov prijedlog da se ove godine u radionički program uvrste „Skečaonicu“, radionicu u kojoj bi se djeca igrala riječima. Baran je protekle dvije godine vodio radionici „Parlatina“ u kojoj su djeca učila pravilno govoriti i izgovarati riječi. Polaznici i njihovi roditelji bili su njome iznimno zadovoljni. Baran je vjerojatno jedna od rijetkih voditelja radionice koji je organizatore MDF –a do u detalje, u pisanom izvješću, upoznao sa svim što se na tim radionicama radilo.Ove godine je, k tome, želio unijeti i nešto novo.


„Nakon što sam dvije godine zaredom u govornoj radionici Parlatini na MDF-u Šibenik djecu podučavao osnovama pravilnog izgovaranja riječi, mislim da je došlo vrijeme da se ove godine tim riječima, kako i dolikuje djeci, poigramo. Te tako onu svevremensku i sveprostornu mudrost I Riječ je tijelom postala slobodno parafraziramo, bez imalo pretencioznosti, I riječ je igrom postala. I to u novoj radionici koju predlažem – SKEČIONICI – radionici skečeva, s motom RIJEČ PO RIJEČ – SKEČ! U ovoj radionici-igraonici, umjesto loptama, gumi-gumijem, reketima, balonima, lutkama, autićima i plastelinom, igrali bismo se – riječima. Njima bismo, poput lego kocaka, slagali i stvarali neobične dječje jezično-govorne tvorevine – skečeve. Kroz njih bismo interpretaciju riječi podigli na jednu višu razinu od one uobičajene školske čitačke“, obrazložio je u svom prijedlogu svoju ideju i namjeru Tomislav Baran, a u nastavku je objasnio što bi i kako radio s djecom. Odbijen je!

 

Na pitanje zbog čega su tako odlučile, zašto među 38 radionica nije moga biti i jedna takva koja djeci na zabavan način pruža dragocjena znanja i Maja Trlaja i Zdenka Bilušić odgovaraju kako su procijenile da je bilo dovoljno da su dvije godine bile dovoljne za takvu radionicu. Zdenka Bilušić, koja nas je k tomu uvjeravala da je radionica održana tri puta iako to nije točno, dodaje i kako Baran to može organizirati i izvan Festivala, tijekom zime. Kao da to ne vrijedi za bilo koju od radionica!Osim toga, u radioničkom programu su , primjerice,čak četiri radionice animiranog filma.

 

Tomislav Baran je razočaran takvim tretmanom u rodnom gradu i na Festivalu za koji je i emotivno vezan.

Jednako je prošao i ilustrator Davor Šunk, koji je godinama vodio radionicu izrade stripa , a ove godine za njega nema mjesta.


Za Šibenik ta dva, kako Tomislav Baran u šali kaže, festivalska klipana nisu dobra, ali zato su obojica pozvana na ovogodišnji Sajam knjiga Vrisak u Rijeci, prijestolnici europske kulture 2020. godine, na kojem sudjeluju poznati književnici sudjeluju Slavenka Drakulić, Slobodan Šnajder, Aleksandar Hemon, Srđan Dragojević, Ivica Prtenjača, Damir Karakaš, Drago Glamuzina. Predstavit će se u programu upravo  namijenjenom djeci koji je nazvan Vrisak Junior.

Iz kategorije: Vijesti