Datum objave: 02. Lipanj 2017

Franko Vidović:Znam kako "skinuti paučinu" u Županiji i kako stvari promijeniti na bolje

Diana Ferić
Diana Ferić

Franko Vidović, kandidat SDP-a, HNS-a,HSS-a i HSU –a zagrizao je „tvrd orah“ ulazeći u drugi krug izbora za župana Šibensko – kninske županije koja slovi kao tvrđava HDZ –a. Vidović vjeruje da i građani shvaćaju da je došlo vrijeme da se to promijeni i da se, kako glasi i njihov slogan, skine paučina sa Županije, odnosno promjeni postojeće letargično stanje,a tvrdi i da zna kako to napraviti.

 

Kako ocjenjujete kampanju za lokalne izbore u Županiji i rezultate prvog kruga?

Iako sam očekivao bolji rezultat, nisam nezadovoljan, jer je i ulazak u drug krug uspjeh. Što se tiče izborne kampanje, mogu reći da je bila korektna, pozitivna, bez niskih udaraca na osobnoj razini.

Očekivali ste podršku srpske nacionalne manjine, ona je izostala u prvom krugu?

Razgovarao sam s kolegama iz SDSS-a, očekivao sam njihovu podršku i imao njihovu riječ da će to tako i biti. Nažalost, ispalo je drugačije. Međutim nije mi jasno kako srpska manjina može glasati za ljude koji su sutra u Jasenovcu spremni postaviti novu ploču „Za dom spremni“.

Rekli ste drugi krug, druga utakmica. Birači od kandidata žele čuti konkretna rješenja najvećih problema u županiji. Koji su po vama najveći izazovi u Županiji danas?

Najveći izazovi su svakako razvoj gospodarstva i zaustavljanje negativnih demografskih trendova. Županija je do prije nekoliko godina brojala 114 tisuća stanovnika, danas je oko 105 tisuća po službenim statistikama, iako nas je, bojim se i manje. Naša je županija prema indeksu razvijenosti HGK, među najnerazvijenijim županijama u Hrvatskoj i najnerazvijenija od svih jadranskih županija. Gospodarstvo se razvija presporo, po poljoprivrednom smo razvoju posljednji, turizam se razvija samo duž obalne crte. Premalo se ulaže u obrazovanje, prometna povezanost županije je loša. Županija se ne razvija ravnomjerno i tu je najveći problem. Obišao sam cijelu županiju. Nažalost, više od 10 tisuća naših žitelja ne živi život dostojan čovjeka. Nemaju struje, vode, odvoza smeća.
Prometno su potpuno izolirani. Mladih obitelji je malo, a malobrojna djeca nemaju mogućnost prijevoza do škole.


Kada govorite o neravnomjernom razvoju Županije, što je nužno učiniti? Što je aktualna županijska vlast propustila napraviti?

Šibensko-kninska županija ima odličan položaj, na sredini Jadrana. Imamo dva nacionalna parka, imamo i dvije zračne luke u neposrednoj blizini. Ništa od toga nismo iskoristili. Imamo odličan spoj turizma i agrara, u zaleđu plodna polja, na moru razvedenu obalu s otocima. No uzalud. Aktualna vlast ništa od toga nije iskoristila i danas imamo situaciju da nam, uz sve potencijale, cijele obitelji odlaze. To je zaista nedopustivo.Nužno je povezivanje Zagore s turizmom, ravnomjeran razvoj obale i zaleđa, donošenje adekvatnih prostornih planova, cestovno povezivanje, bolji javni prijevoz, kao i puno veća uloga Županije u subvencioniranju kredita, prije svega malih poduzetnika. Obilazeći Županiju, razgovarao sam s voditeljima brojnih OPG-ova i većina njih je projekte izgradila vlastitim novcem i uz pomoć HAMAG-a i HBOR-a. Nitko ne spominje podršku Županije.Naši stočari napasaju stoku pod jednakim uvjetima na državnim pašnjacima kao i Slavonci gdje je trava puno gušća. Aktualni župan nije riješio da se uvaže kraški pašnjaci.Davno je trebao ispred zajednice županija predložiti da se to promijeni u zakonu.Svakako je premalo milijun kuna, koliko se iz županijskog proračuna izdvaja za poljoprivredu. Kao preduvjet razvoju i napretku nužna je decentralizacija županije.

 

Na koji je način moguće provesti decentralizaciju županijske uprave?

Moramo dopustiti lokalnim samoupravama da na svom području gospodare sa svojim pomorskim dobrom kroz osnivanja lučkih uprava u skladu sa zakonom. Odličan je primjer Primorsko-goranska županija.
Nitko ne smije biti diskriminiran prema mjestu stanovanja u i Šibensko-kninskoj županiji. Svaki stanovnik mora imati dostupne usluge županijske administracije i njenih ustanova. Moje rješenje je da Županija u svakom sjedištu općine i gradovima Šibensko-kninske županije otvori ured. To je nužno napraviti u suradnji sa jedinicama lokalne uprave, a uredi bi se otvarali ovisno o potrebi i veličini jedinice lokalne samouprave.

U vašem programu stoji da ćete stvoriti uvjete za Županiju mladih? Koja rješenja nudite za mlade?

Bez mladih nema ni budućnosti ni života u našoj Županiji. Zato je baš njima važno posvetiti posebnu pažnju i konkretne programe. Primjerice, to su stipendije i veći iznosi za stipendiranje za minimalno 100 mladih svake godine. Zatim, subvencioniranje prijevoza učenika srednjih škola. Obrazovanje treba biti dostupno svima, bez obzira na mjesto stanovanja. Država subvencionira za većinu srednjoškolaca 75 posto troškova prijevoza, dok roditelji snose razliku. Često tih 25 posto iznosa mjesečne učeničke karte predstavljaju velik trošak obiteljskim budžetima, ali prije svega ukazuje na nejednakost u mogućnosti obrazovanja. Županija svim učenicima mora omogućiti besplatan prijevoz do mjesta školovanja, tako da iz vlastitog proračuna osigura sredstva za 25 posto prijevoza na koju većina srednjoškolaca nema pravo. Također. dosadašnje mjere države poput POS-ovih stanova nisu zaživjele u ruralnim krajevima. Upravo ostanak mladih u ruralnim krajevima je ključ demografske politike. Naš program poticanja POS-a u ruralnim krajevima se temelji na individualnoj stambenoj izgradnji, bilo kroz izgradnju novih objekata bilo kroz nadogradnju ili obnovu postojećih. Visina subvencije ovisit će od mjestu stanovanja, razvijenostijedinice lokalne samouprave, kao i broju djece te godinama korisnika subvencije. Trebamo pomoći mladim obiteljima. Stoga je nužno je povećati sredstva za izgradnju novih dječjih vrtića i stvoriti mrežu koja će pokriti cijeli teritorij županije. Naš je plan i uvođenje naknade za svako novorođeno dijete, minimalno 1000 kuna.

 

Što želite poručiti biračima uoči drugog kruga izbora?
Izađite u što većem broju na birališta ove nedjelje. Dajte mi svoje povjerenje i pomozite mi da skinemo paučinu sa Šibensko-kninske županije. Imamo najljepšu Županiju, s najvećim potencijalom za razvoj turizma, poljoprivrede i gospodarstva i ona ne smije više biti među najnerazvijenijim hrvatskim županijama.

Foto:Hrvoslav Pavić

 

SPONZORIRANI ČLANAK

 

Iz kategorije: Vijesti