Datum objave: 01. Lipanj 2017

Josip Živković poručuje građanima:Ne dozvolite da drugi biraju umjeto vas

Diana Ferić
Diana Ferić

Josip Živković, kandidat SDP-a,HSS-a,HSU za gradonačelnika Šibenika s optimizmom je ušao u drugi krug izbora vjerujući da će glasači u Šibeniku shvatiti da glasajući za njega glasaju za promjene u vođenju Šibenika i prepoznati program za Šibenik koji nudi biračima. Porazgovarali smo s njim konkretnim rješenjima koje biračima nudi.

Kako komentirate rezultate prvog kruga izbora u Šibeniku?

Prvi krug, prije svega, obilježio je iznimno veliki broj kandidata te nažalost, mala izlaznost građana na izbore. Mislim da su građani, s obzirom na veliki broj kandidata, bili zagušeni porukama i teško je tu bilo razlučiti tko što priča i nudi. Ipak, smatram da je važno izlaziti na izbore, koristiti svoje demokratsko prava glasa, ne dozvoliti da drugi odlučuju. S druge strane, tko god bio pobjednik ovih izbora, ne može biti zadovoljan ako je u konačnici malo ljudi izašlo na birališta, jer pitanje je onda koga zapravo predstavlja, koji dio populacije.


Građani vole čuti konkretna rješenja kojima ćete pokrenuti razvoj grada, gospodarstva, otvaranje novih radnih mjesta. Koja im rješenja vi nudite?


Nužno je privući investitore koji će otvarati nova radna mjesta. Zona Podi je potpuno opremljena, ima odlične uvjete za otvaranje poduzeća bez obzira na veličinu i namjenu. Ali investitore treba privući, moramo na tome raditi aktivno, a ne čekati da sami dolaze ničim izazvani. To se neće dogoditi. Trebamo u ovoj zoni omogućiti kupnju i najam prostora uz najpovoljniju cijenu, te pratiti potrebe investitora.
Osim toga, potrebno je prilagoditi lokalni obrazovni sustav potrebama lokalne industrije, produžiti turističku sezonu ponudom sadržaja, organizacijom događaja (festivala, kongresa,…) u terminima izvan uobičajene sezone te osnovati Sveučilište u Šibeniku, kako zbog produkcije kadrova, tako i zbog otvaranja novih radnih mjesta. Naime, grad veličine Šibenika predstavlja idealnu logističku bazu za potrebe sveučilišnog kampusa i njegovih korisnika.

 

Ponovno je aktualna tema TEF-a, dolazak ministra Gorana Marića u Šibenik i uključivanje države u rješavanje pitanja vezanih uz područje TEF-a. Kako vi gledate na to?

 

Najveći problem TEF-a i najveća pogreška aktualne gradske vlasti je povlačenje predstečajne nagodbe kojom bi bili riješeni problemi TEF-a. Ovako se dovodimo u situaciju da će potraživanja uskoro premašiti vrijednost zemljišta. Poruka dolaska ministra Gorana Marića u TEF jest da je to državna imovina, što nije i ne smije biti. Šibenik svakako treba pregovarati i razgovarati s Vladom i nadležnim ministarstvima, ali ministar državne imovine ne može gospodariti našom imovinom. Valorizaciju TEF-a treba voditi isključivo Gradska uprava grada Šibenika. Moj je plan u TEF-u realizirati vrhunsku turističku zonu za 21. stoljeće, a u obzir ćemo uzeti samo investitore iz prve svjetske lige čiji će brand biti garancija budućeg pozicioniranja Šibenika na svjetskoj turističkoj mapi.

 

 

Kako riješiti pitanje garaža, parkiranja i uređenja Poljane?

Varijanta s 3 etaže garaža na Poljani, koju planira trenutni gradonačelnik, je van svake pameti. To je projekt financijski neodrživ, nepotreban i ne rješava pitanje prometne zagušenosti, već naprotiv, još više doprinosi zagušenosti. Nije mi jasno kako se u tom slučaju može riješiti ulaz i izlaz velikog broja automobila bez da se stvaraju prometni čepovi. Moje je rješenje prsten garaža oko stare gradske jezgre - u TEF-u, na području vatrogasnog doma, u Dragi i u luci. To su logične ideje u skladu s modernim prometnim rješenjima. Poljana mora pripasti građanima, biti uređena kao lijepi mediteranski trg na kojem će uživati Šibenčani i naši gosti.

 

Spominjali ste u kampanji probleme sustava odvodnje. Što je po vama aktualna vlast propustila učiniti po tom pitanju?

Sustav odvodnje u većini gradskih mjesta ne postoji. Mještani Zatona i Rasline već četiri godine slušaju prazna obećanja Željka Burića da će krenuti sa izradom projektne dokumentacije pročišćivača. Nažalost, šibenski Vodovod troši novce upravo ovih korisnika Zatona i Rasline na propale dionice Jadranske banke, umjesto da rade ono za što ih građani i plaćaju. U Jadriji, Zatonu i Brodarici se u ove 4 godine moglo puno više napraviti. Zašto aktualna vlast nije ukinula 2 kn/m3 za sustav odvodnje nakon što su Hrvatske vode preuzele 90% financiranja projekta kolektora Podi-Ražine?

 

Kakvo je trenutno stanje šibenskog sporta? Znamo da ste veliki ljubitelj sporta, a posebno košarke.

Fuzija košarkaških klubova ima za namjeru ugasiti projekt obnove „Šibenke“ i oduzeti građanima jedino sportsko zadovoljstvo koje imaju. Također, nogometni klub vegetira na granici 2. i 3. lige, što je posljedica dugogodišnjeg vođenja kluba od strane HDZ-ovih „kapitalaca“, hvala im puno, nisu trebali. Čak i vaterpolo klub vegetira, iako je u pitanju „jeftin“ sport koji može biti baziran na domaćim igračima. Nažalost, svi iole kvalitetni juniori pobjegnu u sredine koje mogu pratiti njihov razvoj. Potrebna nam je nova dvorana, bez nje je nemoguć razvoj dvoranskih sportova, a posebno košarke.


Što bi bio vaš prvi potez na funkciji gradonačelnika Šibenika?

Svakako uvid u stanje gradske blagajne, analiza onih projekata koji traže ogromna financijska sredstva, a po meni su neisplativi i nepotrebni, poput Poljane i uređenja garaža s tri etaže. Sigurno nećemo ulagati novce u samopromociju i marketing dok naši građani skupo plaćaju gradske usluge i sadržaje. Pojeftinit ćemo troškove života u gradu. Komunalna naknada je od prije 4 godine udvostručena, plaćamo najskuplju vodu u Hrvatskoj, skupo plaćamo javni prijevoz, obiteljska ulaznica za tvrđavu iznosi 110 kn, što je za standarde naših obitelji zaista previše.

 

Koja je vaša poruka biračima za drugi krug?

 

Drage sugrađanke i sugrađani, izađite na drugi krug lokalnih izbora. Ne dozvolite da drugi odlučuju i biraju umjesto vas. Razmislite tko i kako vodi naš grad. Vodi li ga u vašem interesu? Razmislite gdje je Šibenik danas u odnosu na gradove u susjedstvu koji su nas u protekle četiri godine u mnogočemu nadmašili. Želite li i dalje skupo plaćati reklamu gospodinu Buriću? Ili želite vlast koja će vašim novcem graditi ljepši i bolji Šibenik.Ukoliko dobijem vaše povjerenje, budite uvjereni da ću ga znati opravdati i zajedno sa svojim timom raditi isključivo u vašem interesu.

SPONZORIRANI ČLANAK


 

Iz kategorije: Vijesti