Datum objave: 25. Svibanj 2017

OBRAZOVANJE I TRŽIŠTE RADA: U Šibeniku će se školovati brodski električari

Diana Ferić
Diana Ferić

Industrijsko - obrtnička škola će svim učenicima koji se budu školovali za brodske električare daje besplatne udžbenike u 1. razredu.

Počelo je provođenje nacionalnog programa usklađivanja srednjoškolskog sustava obrazovanja s potrebama tržišta rada. U okviru tog programa gotovo sve strukovne srednje škole u Hrvatskoj dobit će nove obrazovne programe koje su osmislile i inicirale same škole, a izrađeni su u suradnji s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje. U skladu s mišljenjem Nacionalnog vijeće za razvoj ljudskih potencijala te programe odobrilo je Ministarstvo obrazovanja.

Nove obrazovne programe prilagođene potrebama tržišta rada dobilo je 30 strukovnih škola u Hrvatskoj, a među njima je i Industrijsko – obrtnička škola u Šibeniku. Ta je škola ponudila učenicima mogućnost školovanja za brodske električare. Riječ je o eksperimentalnom programu školovanja za zanimanje koje do sada šibenska djeca nisu mogla upisati.

Usklađivanje obrazovanja s tržištem rada donijelo je još jednu zanimljivu promjenu. Naime od ove će godine svi učenici osmih razreda osnovne škole uz uobičajenu dokumentaciju potrebnu za upis morati, za one programe za koje je to potrebno, priložiti i svjedodžbu medicine rada. Učenici svjedodžbu medicine rada, ako je ne prilože pri upisu, moraju predati do kraja prvog polugodišta, a do tada im vrijede potvrde obiteljskih liječnika

Industrijsko-obrtničkoj školi Šibenik predložila je uvođenje programa školovanja brodskih električar zato što za takvim zanimanjem na tržištu rada postoji velika potražnja. Posla za brodske električare ima, osim na brodovima, u brodogradilištima, brodskim servisima, marinama i lučicama, Pomorskoj policiji i Lučkim kapetanijama te svugdje gdje postoji potreba za ugradnjom, održavanjem i popravljanjem električne strojeve i uređaje, te elektroničkih i komunikacijskih sustave i aparate na brodovima kao i djelokrugu poslova vezanih za računala i računalnu opremu.
Školovanje za ovo zvanje traje četiri godine, učenici imaju mogućnost polaganja državne mature i nastavka školovanja na srodnim višim školama i fakultetima, a sustava kvalitete ISO 9001 omogućava im ravnopravno natjecanje na svjetskom tržištu radne snage. Uz to Industrijsko - obrtnička škola svim učenicima koji se budu školovali za brodske električare daje besplatne udžbenike u 1. razredu.

Foto: Industrijsko - obrtnička škola Šibenik
 

Iz kategorije: Vijesti