Datum objave: 22. Svibanj 2017

Rezultati izbora u Županiji:HDZ skočio,SDP pao u Šibeniku za oko 20 posto

Diana Ferić
Diana Ferić

Još uvijek privremeni rezultati lokalnih izbora u Šibensko – kninskoj županiji, ali  konačni jer je obrađeno 100 posto  biračkih mjesta neka su očekivanja potvrdili, ali donijeli su i neka iznenađenja

HDZ –ov kandidat za župana Goran Pauk ipak će u drugi krug s Frankom Vidovićem kojeg je podržala koalicija SDP,HNS,HSS i HSU. Sve vrijeme, dok nisu obrađena sva biračka mjesta bio je vrlo blizu prolazu. Konačno on ima oko 49,40 posto  posto, a Vidović oko 22  posto glasova birača.

HDZ u Županijskoj skupštini imat će ipak  tjesnu većinu. s oko oko 45 posto glasova. U Skupštinu  prolaze još Koalicija SDP,HNS,HSS i HSU i Nezavisna lista Stipe Petrine s po 17 posto glasova te MOST s 10 posto glasova te SDSS s oko 6 posto glasova.

Bolje nego što se očekivalo HDZ je prošao u Gradu Šibeniku iako će izgleda ipak biti drugog kruga budući da je njihov kandidat Željko Burić osvojio povjerenje 48,2 posto glasača, a u drugom krugu bi se s njim trebao sučeliti  Josip Živković, kandidat koalicije SDP, HSS,HSU i Nezavisnog Antuna Dobre koji je dobio ipak samo oko 16 posto glasova, što su im kritičari i prognozirali. To je 20 posto manje glasova o onih koje je na prošlim lokalnim izborima dobio kandidat SDP -a.  Treće mjesto u natjecanju za gradonačelnika  Grada Šibenika pripalo je Hrvoju Zekanoviću  s oko 8,2 posto,a četvrto Iris Ukić Kotarac s oko 7,5 posto glasova.

Za Gradsko vijeće Šibenika HDZ je dobio oko 45 posto glasova, Koalicija koju predvodio SDP 17,5 posto, Nezavisna lista Stipe Petrine oko 11,5 posto glasova, a u GV ulazi još Most s oko 8 posto i Hrast s oko 7,6 posto glasova.

Prema neslužbenim podacima u Gradskom vijeću Grada Šibenika najviše vijećnika ima HDZ-a 13, SDP s koalicijskim partnerima 5, Nezavisna lista Stipe Petrine 3, Hrast 2 i MOST 2.

HDZ nije u prvom krugu dobio Knin u kojem je nezavisni kandidat Marko Jelić gotovo prošao u prvi krug jer je dobio znatno više glasova od kandidatkinje HDZ –a Josipe Rimac, no ipak će biti drugi krug glasovanja.

U Vodicama će također biti drugi krug u kojem će se suprotstaviti HDZ –ova kandidatkinja Nelka Tomić koja je dobila oko 46 posto glasova i Sanja Mačukat s oko 24 posto glasova.

U prvom krugu prošli su Sandra Jakelić za načelnicu Općine Rogoznica koja nije ni imala protukandidata, Stipe Petrina za načelnika Općine Primošten koji je dobio više od 70 posto glasova, Ivan Klarin u Općini Tisno,  Josip Begonja (HDZ) u Drnišu, Antonio Brajković (HDZ) za gradonačelnika Skradina, Živko Bulat( HDZ) za načelnika Unešića. Drugog kruga neće biti niti u  Općini Promina u kojoj je HDZ –ov kandidat Tihomir Budanko dobio više od 80 posto glasova, u Općini Pirovac u kojoj je kandidat HNS –a i SDP-a Ivan Gulam dobio više od 60 posto glasova, u Općini Murter Kornati u kojoj je HDZ –ov Toni Turčinov, kao jedini kandidat dobio više od 80 posto glasova te u Općini Bilice u kojoj je Josip Čaleta dobio oko 77,5 posto glasova.
Zanimljivo je da je u Općini Tribunj više glasova od dosadašnjeg načelnika Damira Pilipca (HDZ) dobio kandidat grupe građana Marko Grubelić pa su obojica ušla u drugi krug.

Iz kategorije: Vijesti