Datum objave: 20. Svibanj 2017

Atrakcija na šibenskoj rivi:Smotra 60- tak Fića iz cijele Europe kod mnogih izazvala nostalgiju

Diana Ferić
Diana Ferić


Prvi međunarodni susret vlasnika nekad popularnog automobila marek „Fićo“ počeo je jutros okupljanjem u Šibeniku, a nastavit će se poslijepodne u Primoštenu.
Sudjeluje 150 zaljubljenika u Fiću s šezdesetak fića različitih boja i opremljenosti,a stigli su iz cijele Hrvatske, BiH-a, Italije, Švicarske, Austrije i Njemačke. Sastali su se na šibenskom mostu, a onda su u pratnji policije u koloni ušli u Šibenik i svoje ljubimce parkirali na rivi. Postali su pravom atrakcijom pa su ih pomno razgledavali i Šibenčani, ali i turisti.

Vrlo smo zadovoljni odazivom. Ovo je prvi ovakav susret u Dalmaciji“. kazao nam je Ivan lendić iz Dalmatinskog fićo kluba koji je organizirao ovaj susret. Najviše je sudionika s područja Rijeke u kojoj djeluje vrlo aktivno klub vlasnika i ljubitelja Fiće.

Stariji su s nostalgijom promatrali starog Fiću prisjećajući se dana kada je bio vladar na cestama bivše Jugoslavije, a djeci je bio čudan i smiješan taj mali, slatki auto koji su vidjeli prvi put

Pod imenom Zastava 750, izrađivali su ga prema uzoru na Fiatov model 600. Zbog tog se u narodu uvriježilo ime Fićo, a zbog svoje niske cijene i dostupnosti, bio je omiljeno vozilo tadašnje radničke klase. U 30 godina proizvodnje u Kragujevcu radnici su sklopili 923.487 komada u devet različitih modela. Trošio je malo goriva, bilo ga je lako održavati pa su ga koristili policija, vojska, hitna pomoć i ostale državne službe. Godinama su ga nadograđivali, pa je model s najsnažnijim motorom mogao ubrzati do 125 kilometara na sat.
 

Iz kategorije: Vijesti