Datum objave: 17. Svibanj 2017

Ivo Glavaš,kandidat za gradonačelnika Šibenika:Naša će gradska uprava biti svima otvorena

Diana Ferić
Diana Ferić

Dr.sc., konzervator u Konzervatorskom odjelu u Šibeniku Ivo Glavaš kandidat je MOST –a za gradonačelnika Šibenika. To mu, u svakom slučaju, nije prvi izlet u politiku budući da je nekada, kao istaknuti član HSLS –a, bio i gradski i županijski vijećnik. Angažirao se, kaže, jer smatra da je Gradu Šibeniku, itekako potrebno „provjetravanje“. Oštar je kritičar aktualne gradske vlasti na čelu s njegovim nekada stranačkim kolegom Željkom Burićem. Postavili smo mu ista pitanja kao i svim ostalim kandidatima za tu funkciju. Evo što je odgovorio.


 

Koja su Vaša tri prioriteta za razvoj Šibenika u naredne četiri godine i kako biste ih proveli?

Naš prvi prioritet su građani, naš drugi prioritet su građani i naš treći prioritet su građani. Projekti koje mi planiramo napraviti nisu važni sami po sebi, nego su osmišljeni isključivo za pojedine struke radnika koji će se moći zaposliti i poduzetnike koje možemo pokrenuti.
Za razliku od svih drugih stranaka, MOST je izgradio program po potpuno različitoj metodologiji, kojemu je jedini cilj mali čovjek. Prvo smo proučavali broj i strukturu nezaposlenih, a tek nakon toga smo osmislili projekte koji se praktički svode isključivo na stvaranje radnih mjesta. Program MOST-a za Šibenik nazvali smo vlast otvorenih vrata, jer je ključna stvar da moja vrata kao gradonačelnika prije svega budu otvorena svima vama koji ovo čitate. Svi vi znate koje su vaše potrebe i što grad za vas može učiniti. Osobno ću vas primiti u svoj ured, jer dobrobit građana treba biti glavni projekt gradonačelnika.

 

Šibenik je prometno zagušen grad sa samo jednom ulicom, ali to do sada nije bila tema predizborne kampanje. Imate li konkretna rješenja, koja i na koji način su implementirana u Vaš izborni program?

Prometnu zagušenost grada su drugi mediteranski gradovi odavno, brzo, efikasno i jednostavno riješili, stoga nas iznenađuje što Željko Burić taj problem nije riješio. Naime, koncept rješenja prometne zagušenosti takvih gradova je svugdje u svijetu samo jedan: uvođenje kružnog i kontinuiranog javnog prijevoza. I to svi znaju, osim gradske uprave Željka Burića. Buriću javni prijevoz nikad nije bio u fokusu interesa i ne pridaje važnost činjenici da je većini naših sugrađana javni prijevoz jedini način prijevoza. Kad mi dođemo na vlast, ovaj problem ćemo riješiti za mjesec dana, a za naše umirovljenike i socijalno ugrožene građane osigurat ćemo besplatne karte.

 

Vidite li Šibenik u skoroj budućnosti kao Sveučilišni grad ili mislite da je dovoljno da u njemu budu samo ispostave nekih fakulteta i Veleučilište. Ako je osnivanje Sveučilišta dio Vašeg programa što je u vezi s tim za Vas ključno napraviti?

Šibenik je jedini veći grad u Dalmaciji koji nema svoje sveučilište, zato ćemo po uzoru na Sveučilište sjever, u zoni bivšeg TEF-a osnovati javno sveučilište za obrazovanje za suvremene tehnologije, šibensko Sveučilište elektrotehnike i računarstva. Jedino je osnivanje sveučilišta u Šibeniku garant ostanka mladih, obrazovanih ljudi, profesora i zaposlenika administrativnih i drugih struka različitih stručnih sprema potrebnih za rad sveučilišta.

 

Smatrate li da je proračun Grada Šibenika stabilan i da su postojeći izvori financiranja dovoljni. Ako nisu , što biste poduzeli da se proračun poveća?

Ne samo što proračun Grada Šibenika nije stabilan, nego dugoročno gledano vodi u bankrot. Burić je dolaskom na vlast napravio udar na budžet građana. Primjerice, u kampanji je obećavao smanjenje komunalne naknade, a nakon što je došao na vlast ju je udvostručio. Građani plaćaju jednu od najviših cijena vode u državi, parking je skuplji nego u Zadru, da ne nabrajam dalje. Put kojim Željko Burić vodi ovaj grad je realno put bankrota, a ako mu dozvolimo na ovim izborima, to će se i dogoditi. Svi znaju odakle milijuni dolaze, ali nitko ne zna kamo na kraju odlaze. Njegova najveća iluzija je upravo gradski proračun, koji je pretvorio u takav labirint i gordijski čvor, sve kako ga prosječan građanin ne bi mogao shvatiti, sve dok ne bude prekasno.
Sve što Burić zna je podići kredit, ali nije ga briga tko će u konačnici sve te kredite vraćati, jer najlakše je podići kredit i ostaviti budućim generacijama da ga vraćaju i spašavaju posrnuli grad, kako znaju i umiju.
Burićevo načelo je vrlo jednostavno– kredit uzimam ja, a plaćaš ga ti. Kao što je već napravio u šibenskoj bolnici, jer to je sve što on zna.
Proračun ćemo stabilizirati prije svega rezanjem bespotrebnih i spornih rashoda, kao što su troškovi tzv. intelektualnih usluga, iza kojih se u stvarnosti krije sumnjivo financiranje PR stručnjaka. Povećanje prihoda neće ići na teret građana. Aktivirat ćemo neaktivnu gradsku imovinu. Smanjit ćemo komunalnu naknadu investitorima na PODI-ma te značajno povećati broj investitora, zbog kojeg povećanja će se ostvariti veći prihodi od komunalne naknade. Na sličan način, smanjit ćemo prirez, a povećanjem broja zaposlenih povećat će se masa poreznih prihoda u proračunu.

 

Za što bi se i na koji način u Šibeniku trebalo izdvajati najviše novca iz gradskog proračuna?

Sigurno ne na sumnjive i sporne stavke Željka Burića. Okosnica cijelog našeg programa je trošenje novca iz proračuna na građane, odnosno kroz projekte vratit ćemo novac onima koji su ga i uplatili. Novac ćemo izdvajati na stvaranje preduvjeta za zapošljavanje građana.
Primjerice, u industrijsku zonu Podi smjestit ćemo centar prerađivačke industrije, čija će okosnica biti metaloprerađivačka industrija koja će se bazirati na aluminiju, a oko prerade aluminija na Podima će se koncentrirati niz pogona s različitim završnim aluminijskim proizvodima. Na Pode ćemo dovesti standardne i tradicionalne prerađivačke industrije kao što su proizvodnja hrane i pića, odjeće i obuće, prijevoznih sredstava i rezervnih dijelova za prijevozna sredstva, kemijskih proizvoda, proizvoda od drva i metalnih proizvoda. Sve što je Burić u stanju napraviti za Pode jest uhljebiti stranačku tajnicu HDZ-a.
Također, novcem iz proračuna poticat ćemo otvaranje radnji šibenskih obrtnika, obućara, zlatara, ključara, pekara, slastičara i ugostitelja te različitih OPG-ova i proizvođača zdrave hrane koja je ekološki uzgojena.

 

Kako ocjenjujete kvalitetu života u Šibeniku i kako je, po Vašem mišljenju, doživljavaju građani Šibenika?

Građani Šibenika nisu slijepi i unatoč agresivnoj i promašenoj propagandi Željka Burića, jasno vide da se u Šibeniku loše živi. Željko Burić je putem svog PR-a uspio zavarati sve, osim Šibenčana. Burić izaziva građane kao da ih pita: da li vjerujete meni ili svojim očima?
I ovim putem pozivam Burića da mi odgovori – kako to da se završetkom Vašeg mandata u Vukovaru živi kvalitetnije nego u Šibeniku?

Iz kategorije: Vijesti