Datum objave: 27. Travanj 2017

Prenosimo:Najavu smjene MOST-ovih ministara komentirali stručnjaci i Stipe Petrina

Diana Ferić
Diana Ferić

Nakon  što je premijer Plenković najavio smjenu trojice Mostovih ministara, njegovu odluku tek treba potvrditi Sabor, pojašnjava proceduru u razgovoru za Index Sanja Barić, ustavna stručnjakinja.

"Imenovanja i razrješenja ministara se odvijaju isključivo u Saboru. Ovo je bio samo prijedlog vlade kao i svaki drugi prijedlog. Dakle Sabor mora izglasati razrješenje da bi stupilo na snagu. Vjerujem da premijer ne bi najavio razrješenje da ne misli da ima 76 ruku", kazala je u razgovoru za Index.

Smatra da će istovremeno HDZ ići s prijedlozima za razrješenje i imenovanje novih ministara.

Ako uspije glasanje u Saboru, treba mu supotpis predsjednika Sabora Bože Petrova za imenovanje, koji prilikom toga nema diskreciono pravo, nego samo potvrđuje da je bilo najmanje 76 glasova.

"Petrov ne može odbiti potpisati imenovanje novih, može samo dati ostavku," zaključila je ustavna stručnjakinja Barić.

Plenković ne može razriješiti ministre bez 76 glasova u Saboru

Premijer Plenković je obrazlažući svoju odluku o smjeni rekao kako mu ne treba supotpis šefa sabora za razrješenje, čime se slaže i ustavna stručnjakinja Barić. No iz njegove rečenice neki bi pogrešno mogli zaključiti da je odluka o razrješenju samo njegova, a nije jer je tek mora potvrditi Sabor.

Zbog krize Vlade upravo zasjeda HDZ,a to što se dogodilo za Media servis komentirao je
bivši zastupnik i načelnik Primoštena, Stipe Petrina. On je u saborske klupe za vrijeme vlade Tihomira Oreškovića došao na poziv Mosta, ali je vrlo brzo pokazao neslaganje s njima.
Činjenica je da je Most dio vladajuće većine, a ponaša se kao da je oporba. Bilo koji partner to ne bi mogao trpjeti, kaže Petrina i dodaje kako preslagivanje u vladi ne bi bilo fer prema biračima.

"Mostovo licemjerje je došlo na naplatu", oštar je Petrina. "Najbolje rješenje su novi izbori, samo - pitanje je dok su političke opcije koje se nude ovakve, kad će Hrvatska ući u razdoblje stabilne političke situacije", pita se Petrina.

"Predviđajući pad vlade 2016. godine i izbore u prvoj trećini godine, ja sam ustvrdio da će se, umjesto jednog cirkusa koji se tada zvao Most, na izborima desiti dva cirkusa, misleći pritom i na Živi zid i eto, to se nažalost ostvarilo. Novi izbori bi bili najpošteniji i najprihvatljiviji odnos prema građanima ove zemlje koji u konačnici plaćaju ceh svih njihovih političkih gluposti, nažalost već 27 godina", komentar je primoštenskog načelnika. Petrina je kritizirao i birače.

"Jadna je zemlja ako Most dobije 12-13 saborskih zastupnika, poslije onoga što je učinio u vladi Tihomira Oreškovića. Ako politička opcija koja izabere osobu za najvažniju dužnost u državi, a to je premijera Tihomira Oreškovića u roku od dva sata, koga nikada do tada nije vidjela, čemu više i novi izbori? U ovoj zemlji nažalost sve postaje upitno", zaključio je Stipe Petrina.
 

Iz kategorije: Vijesti