Datum objave: 21. Travanj 2017

Na Bribirskoj glavici pronađen natpis s imenom kneza Branimira, utemeljitelj hrvatske nezavisnosti

Diana Ferić
Diana Ferić

Natpis s imenom kneza Branimira, kneza Primorske Hrvatske od 879. do 892. godine, kojeg se smatra utemeljiteljem hrvatske nezavisnosti, pronađen je tijekom arheoloških istraživanja na bribirskoj glavici kod Skradina. U iskapanjima i istraživanjima tog najvažnijeg arheološkog lokaliteta hrvetske povijsti u sklopu projekta „Varvaria – Brebirium – Bribuir“ sudjeluju studenti arheologije iz Australije i Norveške te stručnjaci iz Turske, Rumunjske i Francuske, a predvodi ih dr. Ante Milošević, ravnatelj Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu.

Do ovog vrijednog otkrića došlo se tijekom iskapanja unutar crkve sv. Joakima i Ane na sjevernoj strani Bribirske glavice, jednog od najvažnijih arheoloških lokaliteta hrvatske nacionalne povijesti. Prvu vijest o ovom senzacionalnom nalazu objavila je „Slobodna Dalmacija“.

Nalaz kamenog ulomka s uklesanim imenom kneza Branimira sedmi je takav natpis pronađen na prostoru nekadašnje Primorske Hrvatske kojom je on vladao od 879. do 892. godine. Porijeklo kneza Branimira, jednog od najvažnijih hrvatskih vladara, još nije objašnjeno. Na njegovom natpis iz predromaničke crkve u Muću iz 888. godine ne spominje mu se vladarski naslov, na natpisu iz crkve sv. Mihovila u Ninu naziva ga se dux Sclavorum, na ulomcima pronađenim kod Skradina ducem Clavitnorum.

Utemeljiteljem hrvatske nezavisnosti kneza Branimira se smatra zato što je papa Ivan VIII. 879. godine priznao nezavisnost hrvatske države nakon što je on odijelio Hrvatsku od Bizanta i priklonio se Rimu. Branimir je s ninskim biskupom Teodozijem poslao pismo papi Ivanu VIII. u kojem mu oni u svoje ime i u ime hrvatskog naroda izražavaju odanost i povratak u okrilje crkve sv. Petra Apostola. Primivši to pismo papa je na blagdan Uzašašća Gospodnjega 21. svibnja 879. godine tijekom služenja svete mise podigao ruke k nebu i blagoslovio Branimira, sav hrvatski narod i svu njegovu zemlju. Tom svetom misom papa Ivan VIII. priznao je nezavisnost hrvatske države, što je u to doba predstavljalo međunarodno priznanje.

Kneza Branimira kao vladar Hrvatske naslijedio je 892. godine knez Muncimir, sin kneza Trpimira i otac kralja Tomislava.
Vrijedni nalaz kamenog olumoka s imenom kneza Brnimira, kako doznajemo, bit će prezentiran na „Gunjačinim danima“, međunarodnom znanstvenom skupu nazvanom po legendarnom šibenskom arheologu, akademiku Stjepanu Gunjači, koji se održavaju 5. i 6. svibnja u Splitu i Šibeniku.

Izvor: MHAS-u
Fotografije: Foto arhiv časopisa „Volim Šibenik“.

 

Iz kategorije: Vijesti