Subota, 15 Travanj 2017 11:26

VELIKA SUBOTA – Pripreme za blagdansku gozbu

Napisala: 
VELIKA SUBOTA – Pripreme za blagdansku gozbu

Danas je Velika subota, dan tišine i molitve. Nekada se na Veliku subotu obavljalo samo kućne poslovi i nije se išlo na polje. Domaćice su pekle sirnice, a djeca bojala uskršnja jaja.

U crkvi je to dan tišine, molitve i priprema za vazmeno bdijenje koje započne s prvim mrakom, a završava u nedjelju prije svanuća. Običaj je da se na Veliku subotu vjernici okupljaju oko ognja kojeg svećenik blagoslovi, a onda se tim plamenom pale uskrsne svijeće koja predstavlja samog Isusa Krista.

Danas je Velika subota dan kada se obavlja kupovina svega što je potrebno za blagdansku gozbu, prije svega meso za pečenje. Zbog toga je u šibenskim mesnicama vladala gužva. Za kupovinu prasetine i janjetine čekalo se u repu i više od pola sata. Ponuda mesa bila je odlična, posebno janjetine, a pohvalu zaslužuju šibenski mesari koji, iako su znali da će potražnja biti velika, nisu dizali cijene.

Osim prasetine i janjetine te u manjoj mjeri teletine, ove se godine u Šibeniku tražila i suha šunka. Prodavači nisu bili spremni za potražnju veću od uobičajene pa se na tržnici već oko devet sati osjetila nestašica dimljene šunke, bunceka i sličnih proizvoda prikladnih za tradicionalni uskršnji stol.

Vrijedno je zabilježiti da je ove godine šibenska tržnica djelovala prilično kozmopolitski zbog prilično velikog broja turista koji su kupovali uskršnje pogače, kapulicu, jaja, svježe meso i šparoge. Osim njemačkog i engleskog jezika mogao se čuti talijanski, mađarski, ruski, slovenski i češki, a bilo je i turista iz dalekoistočnih zemalja.
 

Objavljeno u Vijesti
Više u ovoj kategoriji:

ČASOPIS VOLIM ŠIBENIK

 

MOK.hr koristi kolačiće (eng. cookies) kako bi vam pružio bolje korisničko iskustvo. Nastavkom pregleda mok.hr stranice slažete se sa korištenjem kolačića. Slažem se!