Datum objave: 14. Travanj 2017

Tour of Croatia: Šibenika gotovo i nema jer "koliko novca toliko muzike"

Diana Ferić
Diana Ferić

Šibenik koji je 2015. bio startna, a 2016. godine ciljna točka na međunarodnoj, etapnoj, profesionalnoj biciklističkoj utrci Tour of Croatia, jednom od najvećih i najvažnijih sportskih i promidžbenih manifestacija koje se održavaju u Hrvatskoj, ove se godine jedva spominje u službenim vodičima i promidžbenim materijalima koji prate taj događaj. Nakon što je bio startna i ciljan točka na prve dvije biciklističke utrka Tour of Croatia ove je godine tek prolazni punkt na trećoj etapi koja se vozi od Imotskog do Zadra. Dojam je da je Šibenik ove godine marginaliziran i zapostavljen.

 

No Dino Karađole, direktor Turističke zajednice Grada Šibenika objašnjava da je to zbog toga što Šibenik nije niti startna točka niti je cilj u etapama te utrke. „To je komercijalni projekt i to da budete startna točka ili cilj stoji 500 000 kuna što mi nismo mogli ove godine prikupiti. Međutim, uspio sam dogovoriti da sudionici te utrke barem prođu kroz Šibenik što će biti snimano iz zraka. Dobit ćemo minutu na Europosport uz objavu nekoliko osnovnim informacija o Šibeniku što će nas stajati 60 000 kuna. I ta je promidžba značajna. Novac smo osigurali zajednički mi i Grad Šibenik. Ove godine je Zadar cilj, a lani ga nije bilo jer nisu mogli platiti traženi novac“.

 

Tour of Croatia održava se od 18. do 23. travnja. Biciklisti među kojima su i svjetski šampioni te pobjednici najpoznatijih i najprestižnijih biciklističkih natjecanja nadmeću se na trasi dužoj od 1000 kilometara koja se u šest etapa proteže kroz cijelu Hrvatsku, od Imotskog preko Umaga i Zagreba do Osijeka. U utrci sudjeluje više od 20 timova, među kojima i one iz najvišeg ranga klasifikacije Svjetske biciklističke organizacije .
Tour of Croatia započinje u Osijeku, u utorak 18. travnja, a kroz Boraju, Šibenik, Vodice i Pirovac natjecatelji će proći 20. travnja oko 14 sati. Utrka završava 23. travnja u Zagrebu, gdje će biti održano svečano proglašenje pobjednika.


Utrku će pratiti Amaury Sport Organisation, koja sudjeluje u organizaciji i promociji najpoznatijih biciklističkih utrka svijeta, kao što su Tour de France, Vuelta a España, Tour of California, te omogućiti njen izravni televizijski prijenos u 177 zemalja na šest kontinenata zbog čega se Tour of Croatia smatra strateškim turističkim proizvodom u Hrvatskoj te glavnim promotorom hrvatske cikloturističke ponude.
Organizator utrke je agencija Top Sport Events, a održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva turizma RH.
 

Iz kategorije: Vijesti