Datum objave: 09. Travanj 2017

HRVATSKA U KRAKOWU:Hoće li se među minijaturama hrvatskih gradova naći i Šibenik?

Diana Ferić
Diana Ferić

Vijest da će se uz jezero Bagry u istočnom dijelu parka Bagry Wielkie u jednom od najljepših i najpoznatijih poljskih gradova, Krakowu graditi edukacijski put koji bi govorio o hrvatskim gradovima poput Zagreba, Splita, Zadra, Dubrovnika, Vukovara, Pule, Rovinja, Osijeka i Vukovara izazvala je zanimanje Šibenčana koji se pitaju hoće li tu biti mjesta i za Šibenik?

 

Ideju za taj zanimljivi projekt, koji je već nazvan Mala Hrvatska, dao je počasni konzul Republike Hrvatske u Poljskoj – Pawel Wlodarczyk, a na njegovom osmišljavanju radi deset zagrebačkih i splitskih studenata u suradnji sa svojim profesorima mentorima i poljskim stručnjacima.

 

Parka Bagry Wielkie udaljen je pet kilometara udaljen od središta Krakowa, drugog po veličini poljskog grada. To je i izvan Poljske poznato mjesto za odmor i rekreaciju na kojem se održavaju brojne manifestacije, a posjećuju ga milijuni turista. Prema inicijalnim idejama u planu je izgradnja šetnice uz jezero Bagry koja će se zvati Hrvatska promenada. Na idejnom rješenju šetnice rade studenti s Arhitektonskog fakulteta u Zagrebu i Splitu te studenti Krajobrazne arhitekture Sveučilišta u Zagrebu, sa svojim mentorima, docenticom Ivom Rechner Dika i prof. Antom Krizmanićem.

 

Mala Hrvatska na obalama jezera Bagry dio je projekta razvoja istočnog dijela parka Bagry Wielkie koji će biti usvojen nakon javne rasprave koja je u tijeku. Jedan od putova za pronalaženje optimalnih rješenja bile su i međunarodne radionice na kojima su sudjelovali studenti arhitekture, krajobrazne arhitekture i srodnih studija iz Zagreba, Splita i Krakowa.

 

Oni su imali zadaću kretivno osmisliti sustave pješačkih staza, prometa, plaža, horikulture i poučnih staza te postaviti odrednice drugih ambicioznih projekata na tom prostoru. Rezultati njihovog rada predstavljeni su stanovnicima Krakowa na poseboj izložbi, a posebno stručno povjerenstvo najboljim je ocijenilo rad studentske grupe čiji su članice bile hrvatske i poljske studentice Marija Petričević, Mira Medeović, Katazyna Machaj i Malgorzata Czyszczon.

 

Njihova je zamisao bila stvaranje zelene oaze čija je okosnica tematski park Hrvatska te obrazovni park bitan za lokalnu zajednicu, dječja igrališta, izložbeni prostori na otvorenom, sportski tereni i pergolom nadsvođeni gastronomski sajamski prostor za predstavljanje poljskih i hrvatskih specijaliteta.

 

Sama Mala Hrvatska imat će i edukativnu stazu, otprilike u obliku hrvatskih granica, a na mjestima najvećih gradova bit će odmorišta sa znakovima i pločama koje otkrivaju vezu tih gradova s Krakowom. U građevinu u obliku broda bit će smještena galerija s radovima hrvatskih umjetnika te ljetni restoran. Izvođač radova prema konceptu koji je izabran kao najbolji bit će izabran već do kraja travnja.

Za Malu Hrvatsku u Krakowu vlada golemo zanimanje, a kako doznajemo, Krakowljani gotovo plebiscitarno smatraju da će taj projekt oplemeniti i obogatiti njihov grad. Posebno ih veseli što će tematski park Mala Hrvatska imati proplanke i livade iz kontinentalne Hrvatske i Slavonije, gusto pošumljen planinski dio Hrvatske s pastoralnim kućama koje će biti glavni element zabave za djecu. U južnom dijelu parka biti će predstavlja Hrvatska obala s dalmatinskim gradovima Zadarom, Splitom i Dubrovnikom od kojih će s preko skala silaziti do plaža s prostorima za odmor, opuštanje i sunčanje.

 

Prilaz svakom od predstavljenih gradova biti će izgrađen od različitog materijala, a na ulazu će biti postavljene edukativne ploče od akrilnog stakla. Posjetitelji će moći birati žele li uživati u šetnji Splitom, Dubrovnikom ili Zadrom, kupati se na njihovim plažama ili se rekreirati nekim od dalmatinskim sportova.

 

Bilo bi dobro kada bi se u ostvarivanje te izvanredne zamisli uključili i predstavnici svih hrvatskih gradova koji će biti predstavljeni u Maloj Hrvatskoj u Krakowu. Za sada se ne zna imaju li splitski i zagrebački studenti takvu namjeru ili će Hrvatsku promenadu isključivo prema vlastitim kriterijima.

Za Šibenik bi bilo iznimno važno da bude zastupljen u tom projektu zbog njegovih iznimno dobrih veza s Poljskom te brojnih turista koji iz Poljske dolaze na odmor na šibensku rivijeru. Očekuje se da će Šibenik biti zastupljen jer bi bilo nezamislivo da se Hrvatska predstavlja bilo kome i bilo gdje bez najstarijeg samorodnog hrvatskog grada na istočnoj obali Jadranskog mora.

Izvor: Parku Miejskiego Bagry Wielkie
Foto: krakow.wyborcza.p
 

Iz kategorije: Vijesti